Rusko na Donbasu začne brzy prohrávat, míní expert. Kdy dojde k ukrajinské ofenzivě?

Ukrajinský voják s útočnou puškou, 14. května

Rozhovor s Martinem Svárovským

Rusové od dubnového vyhlášení masivní ofenzivy na východě Ukrajiny získali pod kontrolu velkou část Donbasu. Dobyli zhruba 95 procent území Luhanské oblasti a postupují i v okolí Doněcku. Podle expertů se však postup okupantů neobejde bez obrovských ztrát. Je možné, že Ukrajinci v budoucnu podniknou protiútok, a získají tak ztracené území zpět?

„Za poslední měsíc se nestalo nic, co by zvrátilo průběh války v ruský prospěch. Nejpozději na začátku léta nastane ukrajinská protiofenziva a Rusové začnou prohrávat,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Martin Svárovský. Podle něj Ukrajinci brzy začnou mít na východě převahu, mimo jiné kvůli dodávkám zbraní ze Západu i logistickým problémům ruské armády.

„Ukrajinci už vlastní opravdu účinné systémy, musí je ještě distribuovat. Rusové nemají dostatek vojáků. Kolem 9. května jsme spekulovali o mobilizaci. Jenže k ní nedošlo a ani nemohlo. Ukazuje se, že kromě politických a ekonomických potíží by to znamenalo výrazné logistické zatížení,“ doplnil expert.

Nutno podotknout, že případná ukrajinská protiofenziva a dílčí vítězství v jednotlivých bitvách ještě z Ukrajiny neudělají vítěze ve válce. „Nevíme, jak dlouho bude protiútok trvat a kolik bude stát Ukrajince materiálních i lidských sil. Nelze předpovědět, kdy a jak válka skončí,“ řekl Svárovský s tím, že v současnosti jsou pro celý konflikt klíčové boje u Severodoněcku a Chersonu.

Ruské síly sice obsadily asi třetinu Severodoněcku, jenže postupují mnohem pomaleji, než původně předpokládaly. To přiznal i vůdce samozvané separatistické Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik.

„Rusové u Severodoněcku budou mít týden až dva, než Ukrajinci dostanou dělostřeleckou a raketovou techniku zejména od USA. Tak by obránci mohli získat převahu,“ odhaduje Svárovský. Ve směru na jihoukrajinský Cherson už Ukrajinci v posledních dnech postupují. Podle Svárovského se dá očekávat, že jejich tlak na tomto území bude narůstat.

Bitva o Cherson začala hned první den ruské invaze a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson je tak společně s Mariupolem jediné větší ukrajinské město, nad nímž mají okupanti kompletní kontrolu. Západ se obává, že Kreml bude usilovat o vyhlášení loutkové proruské republiky na území Chersonu, stejně jako to zařídil v Doněcké a Luhanské oblasti.

Tagy:
válka útok vojáci Ukrajina Rusko Donbas Cherson Martin Svárovský Severodoněck