Babiš navrhl předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl soudu předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, v níž je stíhán spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou). Dnes o tom informoval server Seznam Zprávy. Nagyová podle serveru obdobný návrh podala již před dvěma týdny.

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, hrozí jim až desetileté vězení. Oba vinu už dříve odmítli.

"Návrh jsem podal, hodlám jej ještě následně doplnit, ale k jeho obsahu a naší argumentaci se nebudu vyjadřovat," potvrdil serveru Babišův obhájce Michael Bartončík. Podle mluvčího pražského městského soudu Adama Weniga obdržel soud Babišův návrh ve středu.

Předběžné projednání obžaloby je zpravidla neveřejné, soud ho může nařídit například v případě, že nebyly potřebně objasněny základní skutkové okolnosti, bez kterých soud nemůže rozhodnout. Soud může po předběžném projednání obžaloby mimo jiné zastavit či přerušit trestní stíhání, postoupit případ jinému orgánu nebo ho vrátit státnímu zástupci k došetření. Může ale také nařídit hlavní líčení ve věci.

Podstatou kauzy je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Nagyová Deníku N po podání obžaloby řekla, že jde o "exemplární příklad apolitického a objektivního rozhodovaní o vině a nevině, životě a smrti". K trestnému činu má podle ní jednání "na hony daleko". Někdejší náměstkyni jihlavského primátora nedávno navrhl krajský sněm ANO na Vysočině do podzimních senátních voleb za okrsek Jihlava. O kandidatuře Nagyové ještě musí rozhodnout předsednictvo nejsilnějšího opozičního hnutí.

I Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. V březnu po podání obžaloby ČTK sdělil, že se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

Princezna Kate se zotavuje z vážné nemoci. Potřebuje dvě věci

Britskou monarchií letos otřásají v základech zdravotní problémy jejích členů. Králi Karlovi III. i princezně Kate byla diagnostikována rakovina. Zatímco panovník se už opět objevuje na veřejnosti, jeho snacha se drží v ústraní. Lidem se ukáže, až dostane zelenou od lékařů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Počasí: Nové varování před bouřkami. Hrozit budou i během víkendu

Bouřky hrozí po celém Česku nejen v pátek, ale také v sobotu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes aktualizoval příslušnou výstrahu. Bouřky budou ojediněle i silné, uvedli meteorologové na sociální síti X.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy