Rusko ovládá 97 procent Doněcké a Luhanské oblasti i většinu Severodoněcku, tvrdí Šojgu

Situace v obléhaném východoukrajinském městě Severodoněck je dál nepřehledná, tvrdé boje o strategické město pokračují a obě strany tvrdí, že dosáhly jistých úspěchů. Starosta Oleksandr Strjuk v úterý ukrajinské televizi řekl, že Rusko vyslalo více vojáků a snaží se ovládnout celé město, ukrajinští obránci ale podle něj drží své pozice. Podle Moskvy ruské jednotky v Severodoněcku kontrolují všechny obytné čtvrti.

Kyjev/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničený dům v Charkovské oblasti

Zničený dům v Charkovské oblasti | Foto: Ivan Alvarado | Zdroj: Reuters

Ruské síly kontrolují „obytné čtvrti Severodoněcku“, řekl v úterý podle agentury Interfax ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Doplnil, že ruská strana se dál snaží převzít kontrolu nad průmyslovou zónou města a také obcemi v jeho okolí.

Podle Šojgua je nyní „osvobozena“, což ve slovníku Moskvy znamená obsazena ruskými okupačními silami a jednotkami proruských separatistů, významná část Doněcké a Luhanské oblasti na levém břehu řeky Severní Doněc.

V Chersonské oblasti bude referendum o připojení k Rusku. Zástupce správy ale neřekl kdy

Číst článek

Ministr doplnil, že ruské síly ovládají 97 procent obou ukrajinských oblastí, na jejichž celé území si činí nároky dvě proruskými separatisty jednostranně vyhlášené republiky. Jejich nezávislost Moskva uznala krátce před únorovou invazí.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj naproti tomu agentuře AP řekl, že ruské síly ovládají jen průmyslová předměstí Severodoněcku. „Pokračují tuhé pouliční boje, a to s proměnlivou úspěšností. Situace se neustále mění, ale Ukrajinci útoky odrážejí,“ řekl.

„Postupuje totální destrukce města, ruské ostřelování za posledních 24 hodin výrazně zesílilo. Rusové používají taktiku spálené země,“ dodal Hajdaj. Informace z bojiště nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nejnovějším nočním videoposelství uvedl, že ukrajinské jednotky svádějí v Severodoněcku s invazními ruskými silami intenzivní bitvu.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Situace ve městě se „mění z hodiny na hodinu“, připustil v pondělí starosta města Strjuk. Také Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své nejnovější analýze přiznal, že aktuálně není jasné, která strana co v Severodoněcku ovládá.

Rusko s Ukrajinou si vyměnily zabité vojáky. Do Kyjeva převezli těla desítek bojovníků z Azovstalu

Číst článek

Téměř 6500 zajatých

Do ruského zajetí se dostalo celkem 6489 ukrajinských vojáků, včetně 126 za posledních pět dnů, oznámil v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu na poradě o dosavadních výsledcích ruského tažení proti Ukrajině. Ruská agrese vůči sousední Ukrajině začala na konci února a v úterý pokračuje 104. dnem.

„Za pět dní se do zajetí vzdalo 126 vojáků ukrajinských ozbrojených sil, jejich celkový počet činí 6489 (zajatců),“ řekl Šojgu podle ruské agentury TASS. Šojgu rovněž tvrdil, že přístavy Berďansk a Mariupol, dobyté ruskými vojsky, jsou odminované a připravené odpravit lodě naložené obilím.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzápětí podle agentury Reuters kritizoval, že se Rusko snaží vyvézt do ciziny ukradené ukrajinské obilí.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme