Záhada v Jablonci. V nemocnici skončily desítky lidí, hasiči v domě ale nic nenaměřili

V domě v Jablonci, kde v úterý unikla neznámá látka, budou provedena další opakovaná měření.

Únik nebezpečné látky v Jablonci nad Nisou

Hasiči v obytném domě v Jablonci nad Nisou, kde měla v úterý uniknout neznámá látka, nic nenaměřili. Informovali o tom na Twitteru. Do domu se ve středu vrátí, aby provedli další měření. Evakuovaní lidé zůstávají v péči zdravotníků.

„Detekční technikou nebylo uvnitř panelového domu nic naměřeno,“ napsali zástupci Hasičského sboru Libereckého kraje po 2. hodině ranní na Twitteru. Dodali, že ráno v domě ve Skelné ulici provedou kontrolní měření a že dům zabezpečila policie.

Mluvčí policie Vojtěch Robovský ve středu ráno uvedl, že evakuovaní obyvatelé zatím zůstávají v péči zdravotníků. Osmnáct lidí převezly sanitky do jablonecké nemocnice. „Z toho dva podepsali reverz a šli večer domů. Jeden pacient leží na interní JIP, zbytek pacientů je na standardních lůžkách s podrážděním horních cest dýchacích. O jakou látku, kterou se lidé přiotrávili, šlo, zatím stále nevíme,“ informovala mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

Dalších patnáct lidí ošetřili i v liberecké nemocnici. „Nezjistili jsme nic, co by souviselo s otravou,“ řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Všichni podle něj zůstávají v nemocnici na pozorování. „Večer nám byly vrtulníkem preventivně dopraveny protilátky, nebylo je ale třeba nikomu podat,“ dodal. Pokud budou výsledky opakovaného měření negativní, policie dům jeho obyvatelům opět zpřístupní.

Únik neznámé dráždivé látky ve Skelné ulici oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel domu v úterý kolem 19:00. Do nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Jičína pak museli záchranáři přemístit 36 lidí. „Bylo to hlavně z preventivních důvodů k dalšímu vyšetření. Byl mezi nimi i jeden náš záchranář,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Do nemocnic záchranáři převezli i dva policisty a devět hasičů.

Pozdě večer na místo dorazila chemická laboratoř hasičů z Lázní Bohdaneč, která je vybavena pro rozšířenou detekci nebezpečných látek. Ta však napoprvé nic nenaměřila.

Tagy: