Nejlepší smartphone do 5 000 Kč

Pro ty méně náročné
Nejlepší smartphone do 5 000 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony pro méně náročné
  • Do limitu 5 tisíc korun se nakonec vešlo poměrně hodně zajímavých kousků
  • Standardem začíná být podpora 5G, povedený displej a slušná kapacita baterie
  • Rozmanitý výběr zahrnuje značky Motorola, Poco, Xiaomi, OnePlus a Infinix


Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Vybíráme nejlepší telefon do 5 000 Kč!

Na co si dát pozor?

Vzhledem k tomu, že limit 5 tisíc korun není vysoký, je potřeba dát si na určité věci před nákupem pozor. První krok, který byste měli učinit, je průzkum okolí. U kategorie „levných“ smartphonů není od věci poptat se kamarádů a známých, jaké zkušenosti s daným produktem mají. Samozřejmě můžete využít i naše recenze. Neméně důležitý je osobní kontakt.

Nejlepší telefony do 5 000 Kč

Motorola G54 Power Edition


Pokud hledáte slušně vybavený smartphone nižší střední třídy, jednoznačně se nabízí Motorola Moto G54 Power Edition. Ta se za cenu pod 5 tisíc korun chlubí 6,5" Full HD+ IPS LCD displejem se 120Hz obnovovací frekvencí, potěší i dvojice hlasitých reproduktorů s Dolby Atmos.

I přes opravdu štědrou kapacitu baterie 6 000 mAh potěší vcelku nízká hmotnost 192 gramů. Motorola G54 Power Edition rovněž potěší štědrou 12GB RAM či 256GB úložištěm, to rozhodně není v dané třídě obvyklé. G54 Power Edition si navíc rozumí s eSIM, do telefonu lze však vložit i klasickou nanoSIM i microSD kartu. Maximální nabíjecí výkon pak činí solidních 30 W.

O výkon se pak postará MediaTek Dimensity 7020, jenž podporuje 5G na obou SIM kartách, Bluetooth 5.2 či Wi-Fi 5. Pro příznivce focení je k dispozici 50Mpx fotoaparát s OIS, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením či 16Mpx selfie kamerka. V dané cenové třídě tedy skvělá nabídka, která by neměla ujít vaší pozornosti.

Poco X5 5G


Zaujmout by vás mohlo i Poco X5 5G, která za cenu pod 5 tisíc korun nabídne 6,7" AMOLED displej chlubící se Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Ve své kategorii tak jen těžko hledá konkurenci. Ačkoliv má AMOLED displej, chybí standardní Always-On.

V útrobách telefonu je Snapdragon 695 a na českém trhu vždy 6GB RAM a 128GB úložiště. Kdyby vám náhodou nestačila interní paměť, vždy lze sáhnout po paměťové kartě. O výdrž se stará baterie s lehce nadprůměrnou kapacitou 5 000 mAh, která spolehlivě zajistí výdrž až dva dny při středně náročném používání. Doplnění kapacity je vcelku svižné díky 33W adaptéru, který je součástí balení. Z konektivity musíme zmínit přítomnost sítí 5. generace.

Na zadní straně je trojice fotoaparátů, hlavní 48Mpx snímač si hoví zejména v dobrých světelných podmínkách, kdy pořídí slušný snímek. Vhod jistě přijde i sekundární 8Mpx ultarširokoúhlý objektiv se záběrem 118°, výčet zadních fotoaparátů zakončuje 2Mpx makro kamerka. Selfies pořídíte přední 13Mpx kamerou, která produkuje slušně kvalitní snímky.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G


Za cenu okolo 5 tisíc korun pořídíte i Xiaomi Redmi Note 11 Pro s podporou sítí 5. generace. Stejně jako Poco nabídne i Xiaomi 6GB RAM a 128GB interní úložiště, stejně tak i 6,7" AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí.

Redmi Note 11 Pro 5G přichází se špičkovým 67W nabíjením, které vám umožní nabít více než polovinu jeho 5 000mAh vysokokapacitní baterie za pouhých 15 minut. Redmi Note 11 Pro 5G je poháněný Snapdragonem 695.

Zadní strana je osazena třemi fotoaparáty, hlavní nabízí rozlišení 108 Mpx, ultraširokoúhlý snímač se záběrem 118° poté 8 Mpx. Zbytečná makro kamera s 2 Mpx nechybí, radost však dělá 16Mpx selfie kamera.

OnePlus Nord CE 2 Lite


Pokud je libo trochu exotiky, nabízí se OnePlus Nord CE 2 Lite. Hned na začátek prozradíme, že stejně jako zbylá dnešní konkurence nabízí 5G. Kromě toho se chlubí i 6,59" panelem s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí, jen už nejde o panel typu AMOLED.

Osmijádrový Snapdragon 695 dostačuje i na náročnější úkony, RAM nabídne slušnou kapacitu 6 GB, interní paměť 128 GB. Radost neudělá sestava tří zadních fotoaparátů, hlavní snímač sice má pěkných 64 Mpx, avšak zbylé dva objektivy pro makro a portrétní snímky mají již jen 2 Mpx, takže jsou prakticky zbytečné.

Oproti tomu baterie s kapacitou 5 000 mAh potěší, stejně tak 33W drátové nabíjení.

Infinix Note 30 Pro


Velmi zajímavým kouskem je Infinix Note 30 Pro. I tento smartphone pořídíte okolo 5 tisíc korun, a to v kombinaci 8 GB RAM a 256 GB interního úložiště. Výrobce vsadil na osvědčený 6,67" Full HD+ panel, který je typu AMOLED, nezapomnělo se však ani na podporu 120Hz obnovovací frekvence.

O výkon se stará 6nm procesor MediaTek Helio G99, který vás nebude nijak omezovat. Infinix Note 30 Pro je osazen 5 000mAh baterií, která podporuje 68W nabíjení. S takto výkonným nabíjením lze doplnit energii z 0 na 80 % již za půl hodiny. Aby toho však nebylo málo, podporuje Infinix Note 30 Pro rovněž 15W bezdrátové nabíjení, v nastavení lze pak dokonce najít i možnost reverzního bezdrátového nabíjení. Škoda, že se ale nedostalo na sítě 5. generace.

Na zádech telefonu je 108Mpx hlavní snímač, ale i dvojice zbytečných 2Mpx senzorů – jeden pro umělou inteligenci, druhý pro portrét. 32Mpx selfie kamerka je pak vcelku příjemným překvapením. Nebýt absence sítí 5G, je Infinix možná vůbec tím nejlepším smartphonem z dnešního výběru.