Evropská unie poskytne Ukrajině dalších 205 milionů eur

Evropská unie poskytne Ukrajině dalších 205 milionů eur (pět miliard korun) vzhledem ke zhoršující se humanitární situaci. Dnes to během návštěvy této země čelící už více než tři měsíce ruské agresi oznámil eurokomisař pro krizové řízení Janez Lenarčič.

Díky těmto prostředkům zajistí naši humanitární partneři potraviny, vodu, lékařské vybavení či nouzové ubytování, řekl Lenarčič. Dodal, že sedmadvacítka spolupracuje s ukrajinskými úřady, aby pomoc odpovídala měnícím se potřebám na místě.

Evropská komise v tiskové zprávě uvádí, že Evropská unie od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyčlenila na pomoc 700 milionů eur, z této částky je 13 milionů eur určených sousednímu Moldavsku. Kromě této celounijní podpory posílají pomoc Ukrajincům i jednotlivé členské země sedmadvacítky - jde například o sady první pomoci, potraviny, ochranné oblečení, hasičské vozy nebo mobilní nemocnice.

Na Slovensku, v Rumunsku a v Polsku byla zřízena logistická centra pro rychlejší rozdělování pomoci. Více než 500 lidí z Ukrajiny a Moldavska, kteří potřebovali dlouhodobou nebo akutní lékařskou péči, ji dostalo v nemocnicích v zemích Evropské unie.

Podle OSN potřebuje humanitární pomoc 15,7 milionu obyvatel Ukrajiny, kde před propuknutím války žilo na 44 milionů lidí. V důsledku války muselo své domovy opustit více než 14 milionů osob, z nich skoro sedm milionů uprchlo do sousedních zemí. V současnosti přebývá skoro 13 milionů lidí v oblastech bojů, odkud odejít nechtějí nebo nemohou.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 368 551 lidem z Ukrajiny, ve středu jich přibylo 1008. Cizinecké policii se přihlásilo téměř 289 tisíc osob, dalších 1968 jen za včerejšek. 

Poválečná obnova Ukrajiny je náš zájem i morální povinnost, řekla šéfka EK

Poválečná obnova Ukrajiny je v našem zájmu a je to i naše morální povinnost. Při zahájení festivalu zaměřeném na inovativní stavitelství a udržitelnou architekturu to dnes v Římě řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle předsedkyně komise ale musí Evropa hledět na to, aby i v krizových podmínkách při investicích do rekonstrukce Ukrajiny dbala také na ekologické aspekty.

Festival New European Bauhaus (Nový evropský Bauhaus) odkazuje na významnou umělecko-průmyslovou školu Bauhaus, která začátkem 20. století znamenala převrat pro moderní architekturu, umění a design.

Von der Leyenová řekla, že akce je i příležitostí pro Ukrajinu, která se bude dlouho vzpamatovávat z válečných škod napáchaných ruskou armádou. Na programu dnes byla například debata, do níž se zapojil starosta zničeného Mariupolu a ukrajinští architekti. "Obnovíme Ukrajinu. Není to jen v našem zájmu. Jde i o morální povinnost... A když už se do toho pustíme, pak bychom to měli udělat správně," řekla šéfka unijní exekutivy v muzeu moderního umění Maxxi.

Na pódiu vedle předsedkyně komise seděl například čerstvý držitel architektonické Pritzkerovy ceny Diébédo Francis Kéré, který u svých staveb často používá udržitelné způsoby stavění a přírodní materiály. Porota jej ocenila za tvorbu, která se vyznačuje skromností, odvahou, adaptací na přírodní podmínky i ekologickými inovacemi.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Ukrajina

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 52 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

Nebyl to první atentát na Zelenského. Ukrajinci mluví o ruských pokusech od začátku války

Válka na Ukrajině trvá přes dva roky, přičemž Rusové stále nedosáhli svých cílů. Jedním z nich je likvidace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Naposledy civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupinu agentů ruské FSB, kteří ho chtěli zabít. Takových pokusů však bylo již více. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy