Ukrajina zřejmě získá doporučení Evropské komise pro vstup do EU

Ukrajina zřejmě získá příští týden doporučení Bruselu k udělení statutu kandidátské země pro vstup do EU. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina zřejmě získá příští týden doporučení Bruselu k udělení statutu kandidátské země pro vstup do EU. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: e15.cz

Vyšetřovací výbor v USA zahájil veřejná slyšení k loňskému útoku radikálních příznivců exprezidenta Trumpa na americký Kapitol.
Čínská Ant Group neplánuje v blízké době obnovit snahy o vstup na akciovou burzu.
Americké akcie ve čtvrtek oslabily.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ukrajina patrně vykročí na cestu do Evropské unie

Evropská komise pravděpodobně doporučí příští týden, aby byl Ukrajině udělen status kandidátské země pro vstup do Evropské unie. S odvoláním na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg. K plnému členství však ještě povede velmi dlouhá cesta. Doporučení Evropské komise totiž ještě musí schválit všechny členské státy. Například Dánsko uvedlo, že Ukrajina bude muset výrazně zlepšit fungování svých institucí a prokázat, že dodržuje vládu práva, bojuje s korupcí či ochraňuje menšiny. Pochybnosti mají i další země, podle nichž Kyjev nemůže ve vstupu do unie předběhnout již existující kandidáty. Naposledy byl evropský blok rozšířen v roce 2013 o Chorvatsko, jehož přijímací proces trval deset let.     

Vyšetřovací výbor v USA zahájil slyšení k útoku na Kapitol

Ve Spojených státech byla v noci na pátek zahájena série veřejných slyšení k loňskému útoku radikálních příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo amerického Kongresu ve Washingtonu DC, při němž zahynulo pět lidí. Předseda výboru Sněmovny reprezentantů Bennie Thompson na úvod slyšení prohlásil, že loňský 6. leden byl vyvrcholením pokusu o státní převrat. Thompson zároveň obvinil Trumpa z toho, že stál v centru spiknutí, jehož cílem bylo zničit demokracii.  

Z trhů a burz 

Akcie zlevnily, ECB zvedne sazby v červenci 

Americké akciové trhy ve čtvrtek oslabily. Tamní investoři zjevně vyčkávají na zveřejnění květnové inflace v USA. Index S&P 500 se snížil o 2,38 procenta. Dow Jones odepsal 1,94 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 2,75 procenta. Burzy v západní Evropě ovlivnilo především oznámení Evropské centrální banky (ECB), která včera potvrdila, že v červenci zvýší základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů. Panevropský index STOXX Europe 600 na to reagoval poklesem o 1,36 procenta. Více než jeden a půl procenta ztratil i německý DAX či britský FTSE 100.   

Ant Group se na burzu jen tak nepodívá

Akcie čínské technologické skupiny Alibaba ve čtvrtek odevzdaly přibližně osm procent ze své hodnoty. Důvodem bylo oznámení její přidružené fintech společnosti Ant Group, která sdělila médiím, že aktuálně neplánuje v nejbližší době vstupovat na akciovou burzu. Ant Group ovládaná známým čínským miliardářem Jackem Maem původně chystala primární úpis akcií před necelými dvěma lety v Hongkongu a Šanghaji. Mělo jít dokonce o nejdražší IPO historie a podniku měl vynést kolem 35 miliard dolarů. Plán ale na poslední chvíli zastavili čínští regulátoři a Jack Ma se stáhl z veřejného života do ústraní.       

Tweet dne

„Naprosto odsuzuji rozsudek vynesený nad Aidenem Aslinem a Shaunem Pinnerem ruskými zmocněnci na východní Ukrajině. Jsou to váleční zajatci. Tohle je podvodný soud, který nemá absolutně žádnou legitimitu. Myslím na rodiny odsouzených. Budeme nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom je podpořili.“ 

Vyjádření britské ministryně zahraničí Liz Trussové k verdiktu soudu v samozvané Doněcké lidové republice. Ten ve čtvrtek odsoudil k trestu smrti dva britské občany, kteří bojovali na Ukrajině jako žoldáci. Spolu s nimi má být popraven i jeden občan Maroka.   

Stane se dnes

  • V Rumunsku se setkají zástupci devíti zemí takzvané bukurešťské devítky, tvořené zeměmi východního křídla NATO, mezi nimiž je i Česko. Tématem jednání bude zejména vývoj ruské invaze na Ukrajině.
  • Ministři vnitra Evropské unie budou hovořit o situaci kolem ukrajinských válečných uprchlíků. 
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. 
  • Spojené státy budou informovat o vývoji inflace v zemi za květen.