Putin přišel o další dva velitele. Na Ukrajině padli mladý „Hrdina Ruska“ a náčelník štábu

Ruští plukovníci Ruslan Širin (vlevo) a Vadim Gerasimov (vpravo) padli v bojích na Ukrajině

Rusové přišli na Ukrajině o další dva důstojníky, a to v jediný den. Smrt Vadima Gerasimova a Ruslana Širina byla oznámena ve čtvrtek. Muži tak rozšířili nelichotivou Putinovu bilanci na 52 mrtvých plukovníků od začátku invaze na Ukrajinu. Ruští velitelé často doplácí na neschopnost svých vojáků a mnohdy musí přímo na frontovou linii.

Gerasimov byl v 36 letech jedním z nejmladších plukovníků ruské armády. Rodák z Leningradské oblasti obdržel in memoriam na přímý rozkaz prezidenta Vladimira Putina nejvyšší možné ocenění Hrdina Ruské federace, informuje web Daily Mail.

Ocenění, byť nižšího významu, se posmrtně dočkal i Širin, který obdržel Řád za statečnost. Náčelník štábu 336. samostatné gardové námořní pěchoty, která je součástí ruské Baltské flotily, měl zemřít přímo během boje. Rusové nicméně nezveřejnili, kde přesně na Ukrajině oba plukovníci padli.

Analytici připisují vysoký počet padlých ruských velitelů neschopnosti řadových vojáků plnit rozkazy, což způsobuje, že se důstojníci včetně generálů dostávají velmi blízko frontové linii. Ruská federace proto ztrácí v boji zkušené důstojníky, což může být jedním z důvodů, proč se invaze nevyvíjí tak, jak Moskva plánovala.

„Existují problémy se samostatným myšlením a rozhodováním vojáků. Hlavní velitelé se proto stahují blíže k frontovým liniím, aby se ujistili, že bojovníci plní rozkazy přicházející z Moskvy,“ vysvětlil analytik Pavel Luzin.

Tagy:
válka Vladimir Putin smrt Moskva Ukrajina důstojník velitel Daily Mail Rusko státní vyznamenání plukovník Ozbrojené síly Ruské federace Leningradská oblast Vadim Gerasimov Ruslan Širin