Francie volila parlament, Macron může doufat ve většinu

První kolo francouzských parlamentních voleb skončilo podle průzkumů francouzských médií velmi těsným výsledkem. Koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona a levicová formace Nová lidová, socialistická a ekologická unie (NUPES) Jeana-Luka Mélenchona získaly podle odhadů shodně mezi 25 a 26 procenty hlasů. Macronova centristická aliance má velkou šanci zůstat největší parlamentní silou a může dokonce získat i většinu v Národním shromáždění.

Agentury AFP či Reuters ale upozorňují, že po prvním kole nemá prezidentův tábor většinu 289 křesel zdaleka jistou. Rozhodující pro rozdělení 577 mandátů bude výsledek druhého kola voleb, které se bude konat za týden.

Podle průzkumů zveřejněných francouzskými médii má Macronova centristická formace Spolu šanci získat největší počet křesel v Národním shromáždění. Spodní hranice odhadů ale uvádí zisk pod hranicí parlamentní většiny, která činí 289 mandátů. Sondáž agentury Ipsos - Sopra Steria přisuzuje Spolu 255 až 295 křesel, průzkum společnosti Elabe 260 až 300 křesel. NUPES v počtu křesel zaostává. Podle Ipsos - Sopra Steria má šanci získat 150 až 190 křesel, společnost Elabe ji přisuzuje 170 až 220 křesel. Rozdíl mezi procentním ziskem a konečným ziskem mandátů je způsoben složitým systémem francouzských parlamentních voleb, které jsou dvoukolové.

Po sečtení 69 procent okrsků mírně vede Spolu s bezmála 25 procenty hlasů, druhá je NUPES s 22,5 procenta hlasů.

Druhé kolo se uskuteční v obvodech, kde žádný kandidát nezíská 50 procent odevzdaných hlasů a současně 25 procent hlasů všech registrovaných voličů. Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšší podporou či kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů všech voličů.

Mélenchon uvedl, že "prezidentská strana byla poražena". Vyzval voliče, aby levicovou koalici znovu podpořili v druhém kole a "definitivně odmítli nechvalné záměry" prezidentského tábora. Premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že prezidentská koalice má týden na to, aby v druhém kole získala "silnou a jasnou většinu". Podle ní jsou v sázce základní hodnoty francouzské republiky. Vyzvala k mobilizaci proti extrémům. "Republika neznamená štvát jedny lidi proti druhým," uvedla premiérka.

Třetí nejsilnější silou v Národním shromáždění bude podle odhadů pravicová koalice Republikánů a centristických stran, kterým průzkumy přisuzují 50 až 80 křesel. V preferencích je ale třetí Národní sdružení (RN) Marine Le Penové s 19 procenty hlasů.

Média se zaměřila také na výsledky jednotlivých politiků. Do druhého kola se nedostal neúspěšný krajně pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour, zatímco Le Penová, která se v prezidentských volbách probojovala do druhého kola, získala kolem 50 procent hlasů. Do čela klání se ve svých obvodech dostali premiérka Borneová i ministr vnitra Gérald Darmanin. Oba ale zřejmě budou muset zabojovat o mandát v druhém kole.

Volební účast bude zřejmě nejnižší za posledních 20 let. K urnám přišla podle odhadů méně než polovina oprávněných voličů (47,7 procenta).

Související

Více souvisejících

Francie volby ve Francii Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 2 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

Navalná převzala ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi

Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, převzala v neděli v Drážďanech ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi. Drážďanskou cenu míru dotovanou částkou 10.000 eur jí předali na ceremonii v místním divadle, agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy