NATO poskytne Ukrajině další zbraně i dlouhodobou pomoc, řekl Stoltenberg

foto Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Bruselu v sídle NATO 15. června 2022.

Brusel - Země Severoatlantické aliance poskytnou Ukrajině další zbraně včetně těžké techniky, kterou Ukrajinci potřebují k obraně proti pokračující ruské agresi. Před dnešní pracovní večeří ministrů obrany NATO to prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Podle šéfa Pentagonu Lloyda Austina se během odpoledního jednání kontaktní skupiny zavázala k dodávkám dalších zbraní řada zemí. Například Německo poskytne salvové raketomety a Slovensko vrtulníky. Spojenci jsou podle Stoltenberga také připraveni schválit balík dlouhodobé pomoci Ukrajině na aliančním summitu za dva týdny v Madridu.

"Posílení podpory pro Ukrajinu je pro nás zásadně důležité," řekl Stoltenberg, podle něhož nemůže aliance v době vyčerpávajících bojů o Donbas polevit v zásobování napadené země zbraněmi.

Většina zemí NATO poskytuje Kyjevu vojenské vybavení již od únorového začátku ruské invaze, ukrajinské vedení však požaduje více zbraní. Podle ukrajinského ministerstva obrany dostal zatím Kyjev jen desetinu vojenské techniky, kterou od Západu chtěl. K úspěšnému ukončení války Ukrajině chybí zejména stovky houfnic, tanků, salvových raketometů, obrněných vozidel či dronů. Konkrétní potřeby večer aliančním kolegům přiblíží ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Dnes odpoledne se sešla Spojenými státy vedená kontaktní skupina, která koordinuje dodávky vojenské techniky na Ukrajinu. Vedle nové americké pomoci v hodnotě miliardy dolarů se podle šéfa Pentagonu k dodávkám zavázala řada zemí. Německo dodá tři salvové raketomety a munici, Slovensko "významný počet" bojových vrtulníků, Polsko, Nizozemsko či Kanada dělostřeleckou techniku.

"Tyto zbraně budou klíčové pro ukrajinskou snahu odrazit ruský útok na Donbase," prohlásil Austin po jednání kontaktní skupiny.

Podle Stoltenberga je kromě toho NATO připraveno na nadcházejícím summitu schválit dlouhodobou pomoc spočívající mimo jiné v modernizaci ukrajinského arzenálu. "Umožní přechod od starého vybavení ze sovětské éry na moderní systémy," uvedl šéf aliance, podle něhož chce NATO zvýšit i schopnost spolupráce svých vlastních systémů s těmi ukrajinskými.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď