Hřib vyzval k rezignaci náměstka Hlubučka. Detektivové prý krouží i kolem Gazdíka

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Razie policistů na pražském magistrátu

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval k rezignaci svého náměstka Petra Hlubučka (STAN), který zřejmě figuruje mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Hřib sdělil, že se s Hlubučkem zatím neúspěšně pokouší spojit a koalice navrhne jeho odvolání na čtvrtečním jednání zastupitelů. Podle informací deníku MF DNES se policisté při středeční razii zajímali také o ministra školství Petra Gazdíka (STAN).

V Hlubučkově kanceláři na magistrátu a v budově DPP ve středu zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„Na základě dostupných informací byl policií ve středu obviněn Petr Hlubuček, člen rady hlavního města Prahy za hnutí STAN. Zkoušíme jej kontaktovat napřímo i přes jeho advokáta s výzvou k rezignaci. Koalice je připravena navrhnout a schválit jeho odvolání na čtvrtečním jednání zastupitelstva,“ uvedl primátor.

Hlubuček je také členem dozorčí rady dopravního podniku a starostou městské části Praha-Lysolaje.

Člena městské rady může odvolat zastupitelstvo nebo může rezignovat sám. Hřib dále ve vysílání České televize řekl, že koalice zatím detailně nedebatovala o tom, kdo by mohl Hlubučka nahradit. „Je samozřejmě možné nechat místo člena rady neobsazené,“ uvedl. Dodal, že jeho osobně policie nekontaktovala.

Kriminalisté na magistrátu a v sídle DPP ve Vysočanech zasahovali od rána. Hřib dopoledne uvedl, že policisté jsou v Hlubučkově kanceláři. Následně na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze státní zástupce Adam Borgula uvedl, že policie obvinila 11 lidí. Jejich jména nesdělil.

Mezi obviněnými je Redl či Dovhomilja

Média poté uvedla, že mezi obviněnými jsou Hlubuček, podnikatel Michal Redl nebo lobbista Pavel Dovhomilja. Podle informací Radiožurnálu se obvinění týkají korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí také podezření, že nedovoleně nakládal s omamnými a psychotropními látkami.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), který je předsedou dozorčí rady DPP, pak ke středeční policejní razii sdělil, že sice podstatu kauzy nezná a policie se na něj neobrátila, ale že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. Týkalo se podle něj stejné skupiny lidí, která je předmětem středečního zásahu.

Policisté z NCOZ se při středeční razii zaměřili kromě náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) také na dalšího politika tohoto vládního hnutí. Řeč by měla být o ministru školství Petru Gazdíkovi. Podle informací deníku MF DNES policisté při domovních prohlídkách hledají materiály, které se Gazdíka týkají. „Nevím, že by se o mě policie zajímala. Nejsem si vědom žádných pochybení, ale jsem připravený poskytnout vyšetřovatelům veškerou součinnost,“ napsal redakci ministr.

Vedle něj by se detektivové měli zajímat například také o někdejšího náměstka na ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra a bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce nebo náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro informatiku Tomáše Knížka. Nikdo z nich podle informací deníku dosud nebyl obviněn.

Tagy: