Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka europarlamentu u Fialy v Praze. České předsednictví má důležité načasování, řekla

Aktualizováno -
16. června 2022
12:23
Autor: ČTK, Mii, mav - 
16. června 2022
10:18

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Praze přivítal šéfku Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou. Hovořili spolu o nadcházejícím předsednictví Česka Radě EU. „Je to vlastně svým způsobem první akce našeho předsednictví,“ řekl Fiala na tiskové konferenci, načež ocenil přístup Metsolaové. Podle Fialy si společně vyjasnili, jaká témata budou v následujících měsících důležitá.

„Rada a Evropský parlament jsou partneři v unijním procesu, je proto klíčové, abychom si už před začátkem předsednictví řekli, co kdo od koho očekává,“ popsal Fiala.  „Musím velice ocenit přístup paní předsedkyně k České republice, českému předsednictví. Doporučení a přístup paní předsedkyně nám velice pomohl při přípravách,“ připomněl Fiala, že se s Metsolaovou už bavil na několika evropských setkáních.

„Dnes jsme měli otevřenou, důkladnou diskusi o prioritách českého předsednictví i o výzvách, kterým teď Evropská unie čelí. Jsme si dobře vědomi, že výzvy vyplývající z ruské invaze na Ukrajinu výrazně ovlivňují naše předsednictví a zvyšují očekávání do něj vkládaná. Samozřejmě jsme tomu uzpůsobovali priority,“ dodal premiér, který o den dříve představil priority svého předsednictví.

„Samozřejmě to byla Ukrajina a všechny související věci. Hodně jsme se bavili o dalších krocích, které musíme udělat pro podporu Ukrajiny v nejbližší době i v dlouhodobé perspektivě,“ přiblížil dnešní jednání.

Fiala řekl, že Česko se chce věnovat mimo jiné poválečné obnově Ukrajiny a energetické soběstačnosti Evropy. Shodou okolností pojede do Štrasburku do Evropského parlamentu zrovna v den, kdy budou europoslanci také řešit, zda se má za čistý zdroj energie považovat jádro.

Sdělil také, že by si přál, aby se podzimního summitu v Praze zúčastnil osobně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bude však záležet na situaci.      

Šéfka europarlamentu: Nebudeme čekat, práce začne hned první den

Pro Metsolaovou to bylo první takové jednání s nadcházejícím předsednictvím, do funkce nastoupila v lednu po náhlém úmrtí jejího předchůdce Davida Sassoliho. „My jako Evropský parlament se velmi těšíme na spolupráci s Českem,“ řekla a zdůraznila, že práce začne hned 1. července. Načasování tohoto předsednictví je podle ní důležité hned z několika důvodů, jako hlavní ale zmínila ukrajinskou krizi. 

„Způsob, jakým budeme reagovat v příštích měsících, bude definovat společnou budoucnost Evropy. Brutální ruská invaze jistě bude mít výjimečný dopad na práci předsednictví, včetně zbrojní, finanční a humanitární pomoci, ale i v dlouhodobých věcech – zajistit Ukrajině místo v naší evropské rodině a začít plánovat její obnovu. Nedopustíme, aby převážila únava z války,“ dodala předsedkyně.

Předsedkyně – a také představitelé politických frakcí v Evropském parlamentu, tzv. konference předsedů – s Fialou a jeho ministry probírali i další krize: inflaci, energetiku, pandemii koronaviru. „Dřív jsme řešili vždy jednu krizi, ostatně Evropa se budovala z krize. Ale teď jich mámě několik najednou,“ glosovala šéfka europarlamentu s odkazem na počátky evropské integrace po druhé světové válce, začátkem studené války.

„Nezamýšlelo se, aby EU měla kompetence ve zdravotnictví, ale nebýt Evropské unie, neměli bychom prostředky jak společně řešit pandemii z hlediska zdravotního i hospodářského,“ uvedla příklad.

Video  Ministr Bek o českém předsednictví: Pád vlády tentokrát nehrozí. Válka přípravy zjednodušila  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 19. června 2022 12:18 )

České předsednictví bude jedna velká ostuda s těmito šašky, nedůvěryhodnými lháři, poskoky USA. Fialový Ukrajinec si nyní chrání "pochvalou" STAN a "čestným" jednáním, vlastní zadek. Lze jen doufat, že on sám brzy neskončí také v klepetech. Premiér, za kterým jdou jen podvody a podivné kauzy, nezajímá se o problémy ČR, má být bez pardonu odvolán.

karmazdarma ( 16. června 2022 19:45 )

Proč má ten slizký Mesiáš Fiala tak hluboko zaraženou svou hlavu v EuroŘIŤI?? A nechápu proč se až tak heroicky angažuje s pomocÍ UKRAJINĚ ,žádný jiný stát to NEDĚLÁ. A jsem zvědavý co bude dělat na podzim až nás Rus odstřihne od Plynu a Ropy. Bude pořád máchat rukama????Bože co jste to zvolili.

Jirik-ta ( 16. června 2022 17:29 )

Jirik-ta ( 16. června 2022 17:29 )

tak to je. Koryto je na prvním místě.

Jirik-ta ( 16. června 2022 17:27 )

toho nedoženou. To je kolaborantská zrůda. Ten soudruh.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa