Hnutí STAN vyřešilo kauzu Hlubuček razantně, říká Fiala. Rakušan svolává předčasný sněm

Petr Fiala a Vít Rakušan

Rezignaci Hlubučka okomentoval Svoboda

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podle Petra Fialy (ODS) vyřešilo razantně kauzu kolem Petra Hlubučka (STAN), který je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Hnutí STAN Hlubučkovi pozastavilo členství, Hlubuček pak rezignoval na všechny stranické posty. Kéž by takové řešení uplatňovalo i hnutí ANO u svých kauz, sdělil premiér Petr Fiala.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nevidí ke svému odstoupení důvody. Práci policie nemůže ani nesmí ovlivňovat, důkazem je, že policie koná. Rakušan vedení STAN navrhne, aby se na podzim uskutečnil předčasný sněm.

„Hnutí STAN vyřešilo kauzu razantně – pozastavení členství, rezignace na všechny funkce. Kéž by takový způsob řešení uplatňovalo i hnutí ANO při svých kauzách a soudních řízeních,“ komentoval to Fiala.

Premiér poté při odpoledních sněmovních interpelacích uvedl, že nemá žádný signál o tom, že by kauza kolem Hlubučka jakkoli zasahovala do činnosti vlády. „Není ani stín pochybnosti,“ zdůraznil na dotaz Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

I ve Sněmovně premiér poukázal na rychlou reakci hnutí STAN. Žádné kličkování, žádná slova o „účelovce“, jak to předvádělo hnutí ANO, odpověděl Fiala Pokorné Jermanové. Hnutí STAN v minulosti reagovalo podle něho i v případě pochybení v úrovni politické etiky, čímž poukazoval na stáž již bývalého poslance STAN Jana Farského ve Spojených státech. „Je tu rychlá reakce i v případě podezření z trestného činu, a to je rozdíl vůči přístupu hnutí ANO,“ dodal ministerský předseda.

Někteří poslanci opozičního hnutí ANO předtím vyzvali k odstoupení ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se omezil na výrok, že „STAN je organizovaný zločin.“ Podobně hovořil i bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Kauzy Starostů byly doteď okresní přebor, nyní to je liga mistrů organizovaného zločinu. Toto není malá kauza nebo kauzička,“ pustil se do vládnoucího hnutí Havlíček (ANO). Jedná se podle něj o obvinění, které nemá obdoby.

Opozice také kritizuje fakt, že při těchto kauzách zastává post ministra vnitra Rakušan. „Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod. Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná. Každý to vidí,“ uvedl na Twitteru.

I Rakušan má ale pocit, že řeší situaci adekvátně. „Na rozdíl od ANO vlastní problémy řešíme. Nevoláme, že jde o kampaň ani nemusíme upravovat vlastní stanovy, abychom někoho udrželi u vesla,“ napsal dále na sociální síti.

Rakušan vedení STAN navrhne, aby se na podzim uskutečnil předčasný sněm hnutí. Důvodem je podle něj nejen obvinění Hlubučka, ale i fakt, že chybí dva členové nejužšího vedení. Funkci předsedy chce obhajovat, ve vedení by ale měla dostat šanci i nová generace, uvedl v prohlášení, které poskytla mluvčí STAN Sára Beránková. „Přijdu na předsednictvo s návrhem, abychom urychlili konání sněmu tak, aby se konal na podzim,“ sdělil Rakušan. Na sněmu chce ministr vnitra přijmout odpovědnost za všechny úspěchy i neúspěchy.

Za jedinou možnou reakci označila Hlubučkovo odstoupení ze všech funkcí šéfka Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jsem ráda, že přišla v řádu hodin. Přesně tak musí zareagovat i všichni ostatní, kdo v kauze figurují,“ uvedla. Změna slibovaná voličům nynější koalicí spočívá podle ní i v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny.

Pekarová Adamová sdělila, že ji množství kauz kolem hnutí STAN rozhodně netěší. „Je správné, že hnutí STAN se ke svým kauzám staví čelem, protože to u minulé vlády nebylo zvykem. Nicméně by měly být i podniknuty kroky, aby k nim nedocházelo,“ konstatovala.

Bývalý náměstek pražského primátora na svůj post rezignoval. „Kauza má určitě obrovský vliv na politickou scénu, přichází před volbami a jedná se o mimořádně vážné obvinění. Lídři politických stran se tím musí zaobírat,“ sdělil bývalý ministr zahraničí Svoboda.

Tagy: