Vědci: Psi umí rozeznat covid-19 i u lidí, kteří už mají negativní test

Psi vycvičení na odhalování nakažených koronavirem dokážou vyčenichat i pacienty s takzvaným dlouhým covidem, kterým už PCR-testy vycházejí negativně. K tomuto poznatku dospěli vědci pod vedením Veterinární vysoké školy v Hannoveru (TiHo) a informovali o něm ve vědeckém časopisu Frontiers in Medicine.

"Je známo, že při infekčních onemocněních dýchacích cest se mohou uvolňovat určité organické sloučeniny," uvedl Holger Volk z TiHo. Výsledky nové studie potvrzují hypotézu, že tyto sloučeniny jsou u pacientů s dlouhým covidem-19 přítomné ještě po významnou dobu po původní infekci.

Už předloni v létě vědci z TiHo zveřejnili první studii týkající se psů vycvičených na rozpoznávání lidí nakažených koronavirem. Psi zjišťovali infekci ze vzorků slin a sekretu z dýchacích cest. Při dalším výzkumu se ukázalo, že lze využít i vzorky moči a potu.

Nově se do výzkumu dostali vzorky odebrané od pacientů, kteří se s takzvaným dlouhým covidem léčili na klinice spadající pod Hannoverskou lékařskou vysokou školu (MHH). Tito lidé měli negativní výsledky PCT-testů. Při různých testech předkládali vědci psům vzorky lidí nakažených virem SARS-CoV-2, pacientů s dlouhým covidem a zdravých jedinců. Když očichávali vzorky od pacientů s dlouhým covidem a od zdravých osob, v 90 procentech pokusů rozeznali ty pocházející od nemocných.

Vědci z Hannoveru připomínají, že v medicíně se mimořádných schopností psů využívá ve stále větší míře: jsou schopni u pacientů vyčenichat například určité druhy rakoviny, malárii nebo některé bakteriální a virové infekce.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Psi

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Blinken nečekaně přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy