Ruská divize americké internetové firmy Google vyhlásila bankrot

foto Ilustrační foto - Logo internetové společnosti Google

Moskva - Ruská divize americké internetové společnosti Google ve čtvrtek vyhlásila bankrot. Uvedla to dnes agentura Interfax, která se odvolává na soudní záznamy. Divize tento krok následně potvrdila. O záměru vyhlásit bankrot informovala už v květnu s tím, že ruské úřady jí obstavily bankovní účet, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby.

"Vzhledem k tomu, že ruské úřady Googlu obstavily jeho ruský bankovní účet, už nebylo fungování naší ruské kanceláře udržitelné. Proto divize vyhlásila bankrot," uvedl podle agentury Reuters mluvčí firmy. "Lidé v Rusku se spoléhají na naše služby. Zachováme dostupnost bezplatných služeb, jako je Search, YouTube, Gmail, Maps, Android a Play," dodal.

Ruské úřady v minulosti Googlu vyměřily několik pokut. Jejich součástí je i sankce 7,2 miliardy rublů (zhruba tři miliardy Kč) z loňského prosince. Firma ji dostala za to, že opakovaně odmítala mazat ze svých systémů obsah v Rusku považovaný za nezákonný. Divize měla tuto pokutu zaplatit do 19. března. V květnu zahájili exekutoři kroky, které mají zajistit uhrazení pokuty.

Ruská divize Google v loňském roce hospodařila se ztrátou 26 miliardy rublů při tržbách 143,3 miliardy rublů. Ztrátu tak vykázala poprvé od roku 2009, uvedla agentura Interfax.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď