Ukrajinu podporujeme, ale nemůžeme být ve všem proti Rusku, vysvětlují Maďaři svůj postoj k válce

Ukrajinské kapely a zpěváci se na svém koncertním turné zastavily po Varšavě a Praze také v Budapešti. Evropská série koncertů má ukázat to nejlepší z ukrajinské populární hudby a získat peníze na zdravotnické vybavení pro zemi napadenou ruskými vojsky. Právě Maďarsko v čele s premiérem Viktorem Orbánem má ale ze zemí Evropské unie vůči Kyjevu nejvlažnější postoj.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské kapely a zpěváci se na svém koncertním turné zastavily po Varšavě a Praze také v Budapešti

Ukrajinské kapely a zpěváci se na svém koncertním turné zastavily po Varšavě a Praze také v Budapešti | Foto: Ladislav Novák | Zdroj: Český rozhlas

Herec Oleksandr Pikalov slouží v ukrajinské Národní gardě. Na několik týdnů si vzal volno, aby mohl vystupovat s ukrajinskými kapelami v evropských metropolích. Koncert v Praze před několika dny byl prý hodně silný, skoro tak dobrý, jako české pivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vztahy mezi Maďarskem a Ukrajinou se zhoršily. Jak postoj vlády premiéra Viktora Orbána vůči Kyjevu hodnotí obyvatelé maďarské metropole, si poslechněte v reportáži

V seriálu Sluha národa, ve kterém Volodymyr Zelenskyj hrál roli ukrajinského prezidenta, ztvárnil Pikalov ministra obrany. „Pořád jsme v kontaktu, jsme přátelé od šesté třídy, ten moment krátce po ruském útoku, kdy řekl ‚Nepotřebuji taxík, ale zbraň‘, to byl celý on,“ řekl herec.

Navzdory krokům maďarské vlády, Pikalov cítí, že lidé v Maďarsku stojí na straně Ukrajiny. „Mám tu hodně přátel a ti nás podporují, pomáhají uprchlíkům, dodávají léky a tak dále. Takže Maďarsko stojí s námi, nezáleží na tom, co říkají politici.“

Herec odbíhá zpívat zpátky na pódium a já se nořím mezi lidi zjistit, jestli má pravdu.
„Vláda nic nedělá. Jsou tu pro Rusko, pro Putina a Ukrajině nepomáhají. Kdykoli mluví v médiích, na internetu, tak mluví proti Ukrajině. Většina Maďarů je tím ovlivněná,“ říká Biróš, mladá žena která na koncert přišla s Gergelyem.

Evropská unie jedná o embargu na ruskou ropu. Maďarsko má výhrady

Číst článek

Ten se za maďarskou vládu stydí, prý celou situaci zneužívá, aby se udržela u moci. Oba Ukrajině pomáhají alespoň penězi a snaží se mluvit s příbuznými a kolegy, kteří vládě uvěřili.

Osamocené Maďarsko

Architekt Péter odhaduje, že vládní politiku vůči Ukrajině podporuje zhruba polovina Maďarů. Vláda by prý Ukrajině víc pomáhat – hlavně uprchlíkům. S posíláním zbraní by nesouhlasil. Nelíbí se mu, že Maďarsko zůstalo v Evropě osamocené.

Kapelu mezitím na pódiu vystřídal imitátor prezidenta Zelenského – mimo jiné se trefuje do německého kancléře, že mu tak trvá poskytnout Kyjevu vojenskou techniku. Na adresu Maďarska neříká nic.

Je v zájmu Maďarů držet se v této válce stranou, vysvětluje Orbán zákaz zbraní pro Ukrajinu

Číst článek

Narážím i na Olivera, který přišel náhodou, přilákala ho hudba. „Maďarsko je ve složité situaci. Musíme být tak nějak přátelští k Rusku i k Evropské unii. Hodně s Ruskem obchodujeme. Jsme závislí na plynu. Ukrajinu samozřejmě podporuji, ale nemůžeme být proti Rusku úplně ve všem,“ domnívá se Oliver.

Kolem pobíhají ukrajinské děti, loví zbloudilé hudební i herecké celebrity a sbírají autogramy. Maďarů je tu dost, ale ukrajinština se ozývá ze všech stran. Podle organizátorů je koncertní šňůra asi nejvýznamnější právě pro ukrajinské uprchlíky a funguje pro ně jako určitá terapie.

Koncert se přitom málem nekonal. Maďarská vláda jen několik dní dopředu odstoupila od spolupráce a zpěváci přišli o slíbený prostor v centru Budapešti. Na pomoc přispěchala opozicí spravovaná městská část Ferencváros a nabídla malé náměstí u paty kostelní věže.

Ladislav Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme