sledujeme živě

Rusko je z nás nervózní. Jeho zlo lze uklidnit jen na bojišti, vzkázal Zelenskyj

Souhrn událostí

  • Ruská armáda se dál snaží zcela obsadit Severodoněck, uvádí Kyjev.
  • Lidé v Mariupolu jsou na hranici smrti kvůli nedostatku vody, říká tamní starosta
  • Zelenskyj prohlásil, že je Rusko z ukrajinské aktivity nervózní.
  • Moskevský soud potvrdil zákaz provozu sociálních sítí Facebook a Instagram.

Ruská armáda se dál snaží zcela obsadit Severodoněck, uvádí Kyjev. Lidé v Mariupolu jsou na hranici smrti kvůli nedostatku vody, říká tamní starosta. Data spojená s neveřejnou doménou LLCInvest.ru odhalila, co všechno může vlastnit Vladimir Putin. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že je Rusko z ukrajinské aktivity nervózní. Ruský soud potvrdil zákaz provozu sociálních sítí Facebook a Instagram.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Na Donbasu pokračují intenzivní boje. Ruská armáda používá velké množství dělostřelectva. Boje zuří hlavně u měst Severodoněck, Lysyčansk, Avdijivka nebo Krasnohorivka. Ukrajincům se ale v mnoha případech daří postup okupantů odrážet.

Asi 100 tisíc obyvatel okupovaného Mariupolu, kteří zůstali ve městě, je na hranici smrti kvůli nedostatku vody, uvedl starosta Vadym Bojčenko. Rusové podle něj vodu vydávají jednou týdně. Ukrajinští představitelé Mariupolu, který v květnu ovládly ruské síly, již dříve upozorňovali, že zásobování vodou ve městě je přerušeno. Problém je prý také s dodávkami jídla.

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell označil ruskou blokádu vývozu ukrajinského obilí za válečný zločin. Kandidaturu Ukrajiny do EU podle něj zatím neodmítl žádný členský stát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném projevu uvedl, že je Rusko z ukrajinské aktivity „velmi nervózní“ – přesně jak předpověděl. „Opět, ostřelování Charkova, Oděsy, opět pokusy o brutální útočné akce v Donbasu. To je zlo, které lze uklidnit pouze na bojišti,“ prohlásil.

Ruský soud potvrdil zákaz provozu sociálních sítí Facebook a Instagram. Zamítl tak odvolání americké společnosti Meta Platforms, kterou v březnu jiný ruský soud označil za extremistickou a zakázal fungování jejích dvou jmenovaných sítí. Informovala o tom agentura Interfax.

Když ruští novináři z konsorcia Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a zpravodajského serveru Medusa získali data z neveřejné domény LLCInvest.ru, vůbec netušili, že se pravděpodobně poprvé za období vlády prezidenta Vladimira Putina přiblížili k pochopení toho, jaký majetek tento oficiálně skromný a nepříliš majetný politik vlastní, píše web investigace.cz

Tagy:
válka vojáci Ukrajina Boris Johnson Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas ostřelování Severodoněck