Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Autor Putinových projevů pro Blesk: Putin má několik slabin! A jeho zdraví se opravdu zhoršuje

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. června 2022
15:34
Autor: Pavlína Horáková, simao - 
21. června 2022
14:00

Tři roky psal projevy pro Vladimira Putina, nyní z důvodu bezpečnosti žije i se svou rodinou v Izraeli a pro pořad Epicentrum Blesk Zpráv se rozhodl poskytnout otevřený rozhovor nejen o svých zkušenostech z Kremlu. Jak hodnotí práci pro ruského prezidenta? Jak vážná je Putinova údajná rakovina? A kde jsou slabá místa válečného agresora, který napadl Ukrajinu? To jsou jen některé z otázek, na které se Blesk ptal bývalého autora Putinových projevů a politického analytikova Abbase Gallyamova.

Bývalý autor Putinových projevů  Gallyamov v úvodu pořadu popisoval, jaké to bylo pracovat pro Vladimira Putina, jak se ruský prezident změnil a jak se původně snažil napravit svůj pošramocený a upadající obraz v Rusku. Putin se totiž potýkal s poklesem své vlastní legitimity a s procitáním Rusů do tvrdé reality.

„Máme korupci. Klesá nám životní úroveň. Naše ekonomika umírá. Není tedy důvod říkat, že je tak chytrý, tak geniální. Takže,  jakmile lidé začnou o těchto otázkách přemýšlet, okamžitě se objeví názory, že by vlastně měli volit někoho jiného,“ uvádí Gallyamov. Putin proto nastartoval autoritářský proces, kdy ukázal – dle osvědčených postupů sovětských předchůdců – na vnějšího nepřítele. Na NATO, na ohrožení ze Západu. Aby běžní Rusové vymazali své negativní pocity vůči režimu a obávali se útoku nepřátel Ruska. Tohle napětí Putin tak dlouho eskaloval, až ho to přivedlo k otevřené válce, poznamenává Gallyamov.

Ruský prezident rozzuřený na okolí

I samotný Putin však má slabé místo. Vlastě hned několik, míní Gallyamov. Jako první jmenoval „neschopnost důvěřovat lidem mimo svůj nejužší okruh“. „Obecně lidem nedůvěřuje. Takže pokud někdo není ten typ člověka, kterého zná po mnoho let, po desetiletí, koho zná od dětství nebo mladého věku, nevěří této osobě,“ poznamenává analytik.

„Jeho schopnost jmenovat lidi je tedy omezená, omezuje se na velmi malý okruh lidí, kterým důvěřuje, a těm už důvěřuje příliš. Nedůvěřuje cizím lidem, zároveň příliš důvěřuje zasvěceným osobám a ty ho teď zklamaly,“ řekl Blesku Gallyamov.

„V jeho očích to samozřejmě není jeho vina. Jsou to jeho generálové, jeho FSB, jeho rozvědka, jeho experti z Kremlu, kteří ho všichni ho vedli ke špatnému rozhodnutí,“ vypočítává analytik s tím, že je dle jeho informací Putin „naprosto rozzlobený na svůj vnitřní okruh, jeho okolí, jeho blízké spolupracovníky“. „Stal se tak obětí své vlastní neschopnosti důvěřovat lidem zvenčí,“ poznamenává muž znalý kremelských poměrů.

Potíž s dopady vlastní propagandy

Putin se vedle toho stal obětí své vlastní propagandy, podle Galyamova neexistuje nyní cesta k rychlému vítězství na Ukrajině a Putin si to uvědomuje. Připustit to však veřejně nemůže. Nemůže přiznat, že se něco pokazilo.

„Nemůže jednat rozhodně, pokud jde o jeho blízké, protože se snaží na všechny udělat dojem a říct: Ne Rusové, nebojte se, všechno jde podle mého plánu! Mám v hlavě moudrý plán,“ říká někdejší autor Putinových projevů.

16:22
Dnes

Při ruském raketovém útoku v ukrajinské Charkovské oblasti dnes utrpělo zranění sedm lidí, z toho šest dětí. Informoval o tom šéf regionu Oleh Syněhubov na svém telegramovém kanálu. Rusové podle něho řízenými leteckými bombami KAB útočili na civilní infrastrukturu ve městě Derhači ležící na severozápad od Charkova.

16:19
Dnes

Rusko v dubnu použilo proti Ukrajině přes 3200 naváděných leteckých bomb, více než 300 střel různého typu a téměř 300 útočných bezpilotních letounů Šáhed, napsal dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Před měsícem v podobné bilanci uvedl, že Rusové v březnu vyslali na Ukrajinu přes 3000 naváděných leteckých pum, více než 400 střel různých typů a přes 600 dronů Šáhed.

„Naše města a hromady od Sumské po Oděskou oblast, Dněpropetrovská, Charkovská, Doněcká oblast, Mykolajiv, Cherson, trpí každý den i noc tímto úmyslným a podlým terorem,“ napsal dnes Zelenskyj. Termín hromada je ukrajinské označení pro správní jednotky zahrnující například město a přilehlé vesnice. Kolik střel nebo dronů se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo zlikvidovat, než udeřily, není z vyjádření hlavy státu zřejmé.

16:16
Dnes

Takhle nyní vypadá Časiv Jar. Město je úplně zničené, nepoškozenou budovu těžko hledat.

Zobrazit celý online

Putin ve své mysli? Zpravodajský důstojník, který klame

Putin navíc dle něj není dostatečně rozhodný, což je jeho další slabina. Nedokázal ani včas odejít. „V hloubi duše to není diktátor, je spíše obchodníkem, který chce hodně vydělávat a žít v klidu, utrácet peníze a vést okázalý životní styl. A v určitém okamžiku udělal chybu, pomyslel si, že dobře, zůstanu ještě chvíli. Pak zůstal ještě chvíli, ještě chvíli. A nyní se ocitl v situaci, že nemůže odejít bez rizika, že skončí ve vězení a v nenávisti,“ říká Galyamov. Putin se nechal strhnout cestou, na kterou se vydal, ačkoliv mohl zůstat v paměti ruského lidu, ale i světa, jako poměrně úspěšný a výkonný prezident. Nepodařilo se mu to.

„Měli byste si však uvědomit, že to, jak vidíte Putina, víte on je ve své mysli zpravodajský důstojník. Proto se stále snaží klamat, vytvářet falešné dojmy. Takže to, co vidíte na povrchu, není vždy to, co je uvnitř. To uvnitř nemá někdy nic společného s tím, co je venku. Vypadá velmi rozhodně, velmi rázně, ale ve skutečnosti se prostě nedokáže zastavit,“ pokračuje Gallyamov.

Analytik: Putinův stav se zhoršuje a je to vidět

Stále častěji se však mluví o tom, že to, co by Putina mohlo ve skutečnosti zastavit, je jeho zdraví. Objevily se dokonce spekulace o rakovině. Gallyamov míní, že na nich něco může být a investigativcům, kteří o tom píší, věří. Putinův zdravotní stav se podle bývalého autora prezidentských projevů již zhoršuje očividně.

„Nejde o to, že se to stane zítra nebo pozítří. Možná to bude nějakou dobu trvat, možná rok, možná dva, ale jeho hlavní problém je, že jeho zhoršující se zdravotní stav je již viditelný pro ruskou elitu,“ dodává ruský analytik. 

Martin32 ( 22. června 2022 03:46 )

Biden vyhrožuje Evropě atomovkama od kdy?

Flyer01 ( 21. června 2022 21:45 )

Bohužel... Ti dva magoři ( Biden - Putin) mají 90% jaderných zbraní... A kdo to od*** ??? Jediné Evropa

Flyer01 ( 21. června 2022 21:44 )

Upřímně.. v něčem máš pravdu.. na druhou stranu, oni (CCCP) toho dokázali fakt hodně... Problém je v tom, že Putin je fakt magor a sedí na největším nerostným bohatství této planety... A je si toho vědom... Evropa skomírá.. populaci, green deal a fašistama v čele EK bylo by moc hezké, kdyby se každý zajímal jen o sebe a s ostatními vedl jen obchodní styk jako ve hře... Já mám more a ty plyn.. výměna.. to samé Čína, Saúdská Arábie... Tam před 30-40- ti lety nebylo nic a teď ?? Kdejaká mladá čínská *** mi ukázku jak je mnohem lepší že ona vydělá pár $ na bitcoin kdežto já řídím kamion...

bullshit ( 21. června 2022 19:04 )

nutno vzpomenout Andropova, Černěnka, Brežněva...

.tg.bb ( 21. června 2022 16:20 )

To za SSSR přece nikdy nevadilo, že byl úřadující generální tajemník ÚV skoro pod drnem - stále moudře vládl a lid mu věřil. Rusové jsou zpitomělý, doma ustrašený, ale navenek agresivní národ, takže veřejné mínění kopíruje politiku vládnoucích složek děj se co děj. Opozice je v lochu nebo ji sleduje tajná služba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa