Pětikoalice se zastala STAN. Nevidíme důvody pro rekonstrukci vlády, řekl Fiala

Petr Fiala

Tisková konference Petra Fialy a Víta Rakušana

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli kauze týkající se korupce v pražském dopravním podniku, ve které figuruje i člen hnutí STAN Petr Hlubuček. Na tiskové konferenci to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Incident už vedl k rezignaci Petra Gazdíka (STAN) na post ministra školství k 30. červnu kvůli tomu, že byl opakovaně v kontaktu s obviněným Michalem Redlem. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kabinet odhalí nového kandidáta na post šéfa resortu školství do konce týdne.

„Předseda hnutí STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru,“ prohlásil Fiala během brífinku s tím, že koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády. Rakušan zase přislíbil, že by veřejnost jméno kandidáta na nového ministra školství měla poznat do konce týdne.

Odchod šéfa Starostů z vlády žádá mimo jiné opoziční hnutí ANO. Například podle expremiéra Andreje Babiše (ANO) se Rakušan ještě před nástupem do čela resortu vnitra zajímal o policejní vyšetřování jeho hnutí, „aby zametl stopy“. To již vyvrátil tehdejší policejní ředitel Jan Švejdar.

Podle Babiše je hnutí STAN synonymem pro organizovaný zločin. Podobně se ve svých projevech vyjadřují i členové SPD. Například předseda tohoto hnutí Tomio Okamura kromě rezignace Rakušana požaduje i odchod Starostů z vládní koalice.

Opozice tak činí na základě kauzy týkající se korupce v pražském dopravním podniku, která v současnosti otřásá českou politickou scénou. Národní centrála proti organizovanému zločinu podle médií minulý týden chtěla obvinit celkem 13 lidí z účasti na organizované zločinecké skupině.

Mezi podezřelými je mimo jiné dnes již bývalý náměstek pražského primátora a člen hnutí STAN Petr Hlubuček či podnikatel Michal Redl. Tito dva měli celou skupinu řídit.

Incident vedl k rezignaci Petra Gazdíka (STAN) na post ministra školství k 30. červnu, protože byl s Redlem opakovaně v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s kontroverzním podnikatelem členství v hnutí STAN.

Tagy: