Německo vyhlásilo kvůli dodávkám plynu z Ruska stav výstrahy. Dopady na zákazníky to mít nebude

Německo vyhlásilo kvůli problémům s dodávkami plynu stav výstrahy, který je druhým ze tří varovných stupňů. Dopady na zákazníky to zatím mít nebude, vláda se soustředí na tvoření zásob. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Reuters. V Německu už od konce března platí stupeň včasného varování, což je první krizový stupeň.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí plynovodu Nord Stream v německém Lubminu

Ústí plynovodu Nord Stream v německém Lubminu | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

Zatímco v případě včasného varování žádné přímé dopady na odběratele nejsou, u druhého stupně se sice mění mechanismy zajišťování zásobovací bezpečnosti, nadále se ale počítá s tím, že není nutné přijímat netržní opatření. Ve druhém stupni se dodavatelské společnosti snaží situaci zmírnit mimo jiné větší flexibilitou nákupu plynu, využíváním zásobníků či optimalizací toku plynu.

Rusko přes Nord Stream 1 dodává do Německa více plynu. Tok ale nepřesáhl 40 procent původní kapacity

Číst článek

Ministerstvo hospodářství druhý stupeň hodnotí jako situaci, kdy dochází k přerušování dodávek plynu či je po plynu mimořádně vysoká poptávka.

„To vede k výraznému zhoršení situace zásobováním plynem, ale trh je stále schopen tyto problémy nebo poptávku kompenzovat bez toho, aby bylo nutné přijímat netržní opatření,“ uvádí ministerstvo hospodářství o druhém stupni.

Domácnosti před průmyslem

Po vyhlášení stavu nouze, který je třetím stupněm, by Spolková agentura pro sítě mohla rozhodovat, které odběratele plynu upřednostní. Domácnosti by v takovém případě měly přednost před průmyslem.

‚Posílení bezpečnosti.‘ Česko získalo část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku

Číst článek

Rusko v posledních dnech začalo dodávky plynu do Evropy omezovat, což vysvětluje technickými problémy. Habeck takové zdůvodnění odmítá a tvrdí, že Rusko snižování dodávek vede proti Německu ekonomický útok.

Agentura DPA, která vyhlášení druhého varovného stupně rovněž očekává, uvedla, že energetické společnosti podle všeho zatím nebudou moci navýšit ceny plynu na přiměřenou úroveň podle zákona o energetické bezpečnosti.

K takovému kroku jsou nezbytné dvě podmínky, kterými je vyhlášení nejméně druhého stupně a konstatování Spolkové agentury pro sítě, že dovoz plynu do Německa byl významně snížen. Pokud by se tak stalo, mohou společnosti upravit ceny, aby finanční problémy nezasáhly celý trh. Zákazníci zároveň dostanou právo smlouvy mimořádně vypovědět.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme