Neformální summit EU v Česku bude řešit širší spolupráci s nečlenskými státy, řekl Fiala

Francouzský prezident Emmanuel Macron a předseda Evropské rady Charles Michel požádali českého premiéra Petra Fialu, aby v době českého předsednictví uspořádal evropský summit, na kterém by se mělo probírat téma větší spolupráce Evropské unie s nečlenskými státy. Fiala to řekl novinářům před začátkem druhého dne unijního summitu v Bruselu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Fiala přijíždí na summit do Versailles

Premiér Petr Fiala přijíždí na summit do Versailles | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

„Blížící se předsednictví se projevilo při včerejším jednání o konceptu širší Evropy, kdy jsem byl požádán, abych spolu s francouzským prezidentem Macronem a předsedou Evropské rady Michelem připravil koncept neformálního summitu, který by se na této bázi mohl konat v Praze. Myslím, že je to velmi důležité a byl by to dobrý vstup do našeho předsednictví,“ uvedl Fiala.

Koncept širší Evropy by mohl zahrnovat země „od Islandu po Ukrajinu“, řekl Fiala. Summit s Ukrajinou tím podle Fialy ale nepadá. Na podobě se však musejí dohodnout čelní představitelé EU. České předsednictví, které začíná za týden, předpokládalo dobu konání neformální schůzky šéfů států a vlád zemí unie uskutečnila v Praze na konči září či na počátku října.

Francií navržený koncept širší Evropy má být otevřený zejména pro země, které usilují o členství v EU a nabídnout jim možnosti bližší spolupráce. Nemá ale nahradit samotný přijímací proces.

Lídři ve čtvrtek schválili kandidaturu Ukrajiny a Moldavska, šestice balkánských zemí se k posunu na cestě do unie nedostala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme