Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Summit EU bude v Praze?! Fialu je pro, požádali jej o to Macron a šéf Evropské rady

Autor: ČTK - 
24. června 2022
10:38

Francouzský prezident Emmanuel Macron a předseda Evropské rady Charles Michel požádali českého premiéra Petra Fialu, aby v době českého předsednictví uspořádal neformální summit na téma širší spolupráce Evropské unie s nečlenskými státy. Fiala to řekl novinářům před začátkem druhého dne unijního summitu v Bruselu. V rámci podzimního jednání v Praze by lídři mohli řešit také otázku Ukrajiny, dodal premiér. Půlroční české předsednictví začíná za týden.

„Blížící se předsednictví se projevilo při včerejším jednání o konceptu širší Evropy, kdy jsem byl požádán, abych spolu s francouzským prezidentem Macronem a předsedou Evropské rady Michelem připravil koncept neformálního summitu, který by se na této bázi mohl konat v Praze. Myslím, že je to velmi důležité a byl by to dobrý vstup do našeho předsednictví,“ uvedl Fiala.

Myšlenka na summit s Ukrajinou tím podle Fialy nepadá. Koncept širší Evropy by mohl zahrnovat země „od Islandu po Ukrajinu“, uvedl Fiala.

Čelní představitelé EU se na jeho přesné podobě ještě musí dohodnout. České předsednictví dosud předpokládalo, že by se neformální schůzka šéfů států a vlád zemí Evropské unie uskutečnila v Praze na konci září či na počátku října.

Francií navržený koncept širší Evropy má být otevřený zejména pro země, které usilují o členství v EU a nabídnout jim možnosti bližší spolupráce. Nemá však být náhradou za samotný přijímací proces. Lídři ve čtvrtek v Bruselu schválili kandidaturu Ukrajiny a Moldavska, naproti tomu šestice balkánských zemí se posunu na cestě do EU nedočkala.

Video  České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?  - Videohub
Video se připravuje ...

sarina ( 27. června 2022 14:51 )

Dej už konečně POKOJ S TĚMA OPRAVAMA A VYCHOZENÝMA TŘÍDAMA A RADĚJI PIŠ NĚCO K VĚCI. Ať si každý píše jak chce, nikomu to nevadí JEN TOBĚ!

pindal ( 26. června 2022 20:28 )

Fiala?Magor Česka.Myslím,že Česko je,v současné době vystaveno pokusu,co si lidé,po zdařilém očkování, nechají líbit.A jak je vidět hodně,pokud mají co žrát.Teď,asi nastane druhá etapa,bez žrádla a energií.Obstojíme dobře?Já věřím,že Češi určitě.

sarina ( 26. června 2022 07:49 )

EU chce vidět ten český binec zblízka!!!

SPOLU do kanálu ( 25. června 2022 21:12 )

Fiala by měl být zbaven svéprávnosti. Je to pacient.

e.lesanova ( 25. června 2022 21:10 )

Fiala se přetrhne, aby mohl zapa­náčko­vat.­..sum­mit u nás a řešit Ukrajinu...kdy si Fiala naposled kontroloval stav toho kulatého na krku?? Šašci z EU si udělají velkopanskou jízdu po všech státech, ať ta žranice stojí, co to stojí...hlavně ta opancéřovaná auta, kvůli oblibě lidu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa