Na jihu Čech mohou být dnešní bouřky extrémně silné

Bouřky, které mají dnes zasáhnout velkou část Česka, budou zejména v Jihočeském kraji a na jihu Středočeského kraje a západě Vysočiny ojediněle extrémně silné. Doprovodí je přívalový déšť, krupobití a vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v rychlosti. V bouřkách může v krátké době napršet kolem 50 milimetrů srážek a lokálně do sobotního rána i jednou tolik.

Přívalové srážky mohou rozvodnit menší toky až na třetí povodňový stupeň a stoupnout mohou i hladiny větších řek. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jeho upozornění před intenzivními bouřkami platí od dnešního odpoledne do sobotního rána pro téměř celé Čechy s výjimkou Karlovarského kraje a pro západní polovinu Jihomoravského kraje, přičemž ve druhé polovině noci mají bouřky většinou přecházet do deště.

Zejména v jižních Čechách meteorologové očekávají při bouřkách extrémní srážkové úhrny a výrazné srážkové úhrny mají podle nich být také v oblasti Vysočiny, středních Čech, Prahy, východních a severních Čech. "Krátkodobé úhrny v bouřkách se mohou pohybovat kolem 40 milimetrů, v opakovaných bouřkách a následném dešti může napršet lokálně kolem 70 milimetrů," uvedli.

V oblastech, které zasáhnou přívalové srážky, bude podle meteorologů rychle odtékat voda z krajiny a déšť může zatopit níže položená místa a prudce rozvodnit suchá koryta a menší toky. Jejich hladiny dosáhnou prvního a druhého povodňového stupně, krátkodobě i třetího stupně. "K vzestupům s dosažením prvního a druhého stupně může dojít i na středních a větších řekách," doplnili meteorologové.

Vedle upozornění na silné bouřky a povodňovou pohotovost zůstává v platnosti varování ČHMÚ před nebezpečím požárů a vysokými teplotami. Ještě dnes se podle něj mohou přes tropických 30 stupňů šplhat teploty v Ústeckém a Libereckém kraji. S rizikem vzniku a šíření požárů by kvůli pokračujícímu teplému a suchému počasí měli až do odvolání pak počítat lidé v celé severní polovině Čech a na většině území Moravy.

Související

Více souvisejících

Počasí Bouřky ČHMÚ

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Jak porazit rakovinu? Zachránit by nás mohla chřipka nebo rýma

Medicínský výzkum při hledání léčby rakoviny zkoumá různé možnosti, mezi kterými je i využití virů způsobujících běžná onemocnění. Upozornil na to vědecký server Medical Xpress.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy