Českou obec sokolskou povede v dalších třech letech opět Hana Moučková

foto Českou obec sokolskou povede i další tři roky starostka Hana Moučková (na snímku ze 14. června 2018), rozhodli delegáti na sjezdu. Bude to její páté funkční období.

Praha - Českou obec sokolskou (ČOS) povede i v nadcházejících třech letech starostka Hana Moučková. Bude to její páté funkční období. Delegáti o tom rozhodli dnes na 13. sjezdu, který se uskutečnil v Tyršově domě v Praze. ČTK to řekl mluvčí ČOS Jiří Reichl.

Prvním místostarostou se stal Martin Chlumský, který je dlouholetým ředitelem sokolské školy. Jako místostarosta pokračuje Miroslav Kroc. Jednatelem byl opět zvolen Josef Těšitel. V předsednictvu ČOS pak zasednou Martin Vlk, Martin Zuzaňák, Pavel Kramoliš, Jan Boris Uhlíř a Jiří Juřena.

Moučková vede sokoly již od roku 2011. Je také první ženou, která tento post zastává od založení organizace před 160 lety. "Musíme se vypořádat s rostoucími cenami energií, které jsou pro provozování sokoloven a sportovišť nepostradatelnou komoditou. Intenzivně vyjednáváme o tom, aby stát podpořil spolky a svazy a zajistil tak možnost sportování pro široké masy tak, jak bylo slibováno v programovém prohlášení vlády," uvedla Moučková. Vedle toho se podle ní Sokol bude muset vyrovnat s úbytkem členů po covidových restrikcích. "Takže následující období bude - řekla bych - poněkud složité," dodala.

V čele mužských složek Sokola pokračuje náčelník ČOS Petr Svoboda, novou náčelnicí je Eva Řibřidová. Novým předsedou odboru sportu je Jan Haupt. Nahradil dlouholetého předsedu Petra Syrového, který se rozhodl už nekandidovat. Vzdělavatelem ČOS byl opět zvolen Michal Burian.

Sokol, který se řadí mezi nejstarší spolky v Česku, vznikl 16. února 1862, kdy Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner založili Tělocvičnou jednotu pražskou se znakem sokola v letu. V současnosti má Česká obec sokolská 152.000 členů.

Od ostatních sportovních organizací se Sokol odlišuje mimo jiné tím, že se věnuje i kulturně-společenským aktivitám. Pod hlavičkou České obce sokolské tak působí asi dvě stovky divadelních, loutkářských, folklorních a hudebních nebo pěveckých sborů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď