Středa 29. května 2024
Svátek slaví Maxmilián, zítra Ferdinand
Oblačno 21°C

Řádění bouřek: Kroupy jako golfové míčky, zatopené sklepy, potíže na železnici. Sledujte radar Blesku

Silné bouřky dorazily do Česka. V jihočeské Volyni padaly ohromné kroupy.
Silné bouřky dorazily do Česka. V jihočeské Volyni padaly ohromné kroupy.
Následky bouřek na Teplicku (27.6.2022)
Následky bouřek na Teplicku (27.6.2022)
75
Fotogalerie >
Diskuze (16)

Velmi silné bouřky znovu dorazily na území Česka. Provázely je i přívalové deště či krupobití. V jihočeské Volyni padaly kroupy, které byly podle svědectví lidí velké jak golfové míčky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se na Prachaticku vyskytla supercela.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Na Prachaticku se vyskytuje solitérní výrazná buňka - supercela. Ve Volyni jsme zaznamenali i kroupy přes 4 cm. Buňka se pohybuje pozvolna k východu. Doporučujeme v této oblasti sledovat meteorologický radar, velké kroupy, nárazy větru i srážky se mohou vyskytnout i nadále. Na severozápadě je situace také stále zajímavá. Řada buněk je velmi silná a i zde hrozí všechny nebezpečné jevy a máme zaznamenané kroupy i kolem 2 cm,“ napsal ČHMÚ v pondělí po 18. hodině večerní.

Později před 22. hodinou dodal, že supercelární bouře se vyskytují i na Sušicku. „Zaznamenali jsme typické rozdělení/splitting/ bouří. Energie je v atmosféře stále hodně, mohou se vyskytnout stále velké kroupy i přes 3 cm a samozřejmě i další nebezpečné jevy. Další vlna bouří nás čeká později z Bavorska, spíše ale ve formě linie. Zdá se, že oproti předpovědi bouře zasáhnou i SZ Čech,“ uvedli meteorologové.

Video se připravuje ...
Video Intenzivní krupobití v jihočeské Volyni (27.6.2022) 

Padlé stromy na kolejích

Po noční bouřce je neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, jde o hlavní trať z Plzně do Českých Budějovic. Správa železnic (SŽ) zajistila náhradní autobusovou dopravu. Trať je podemletá, na trakční vedení spadly stromy.

„U Strakonic opravujeme podemletou kolej a trakční vedení poškozené popadanými stromy. Podle dosavadních předpokladů potrvají práce celé dopoledne,“ uvedla Správa železnic. Mluvčí SŽ Dušan Gavenda ČTK řekl, že je možné, že omezení bude i delší.

Vítr na Teplicku odnesl trampolínu

Aktivní byly bouřky i v Ústeckém kraji. Místní hasiči vyjeli v pondělí přibližně od 17:30 do 21:00 kvůli bouři s přívalovými dešti k 33 událostem. Nejvíce z nich, 22, likvidovali na Teplicku. Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy z komunikací, uvedl mluvčí Lukáš Marvan.

„Ve 14 případech hasiči čerpali vodu. Nejčastěji ze sklepů a zatopených částí vozovek, v několika případech z přízemí objektů. V Klapém na Litoměřicku uletěl party stan. V Hudcově na Teplicku vítr opřel trampolínu o dům,“ doplnil mluvčí.

Následky bouřek na Teplicku (27.6.2022)
Autor: HZS Ústeckého kraje

Výstraha před vysokými teplotami i požáry

Platí i další výstrahy - před vysokými až velmi vysokými teplotami, které překročí 31 °C a také před požáry.

Čechům hrozí „vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace“. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvádí ČHMÚ.

Video se připravuje ...
Video Krupobití při bouře v Hostivici u Prahy (27.6.2022) - Archiv Blesku

Předpověď: Třicítky v Česku

V úterý bude zpočátku dne oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Během dne přechodně méně oblačnosti i srážek a odpoledne a večer od jihozápadu další přibývání oblačnosti, srážek a místy bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 22 až 26 °C, na východě až 32 °C.

A během noci na středu opět, zejména v Čechách místy silné bouřky. Ve středu bude oblačno až zataženo, zpočátku dne na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Postupně od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 24 až 28 °C, na východě až 33 °C.

Pro vysvědčení bez deštníku, v pátek další studená fronta

Ve čtvrtek bude oblačnosti i srážek méně. Pro vysvědčení tak můžete vyrazit bez deštníku. Bude polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

V pátek počasí u nás začne ovlivňovat další vlnící se studená fronta – bude jasno až polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 29 až 33 °C.

Až o víkendu půjdou teploty dolů

Pokles teplot vzduchu přinese víkend. Zejména v sobotu bude oblačnosti i srážek více, místy i bouřky. V sobotu bude oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 21 až 25 °C, na východě 27 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 22 až 27 °C.

K červnovému počasí silné bouřky patří

Červen je charakteristický velmi silnými bouřkami a extrémními srážkami, které následně způsobují přívalové povodně a pohled do historie to jen dokazuje. V Praze došlo k přívalovým povodním na Vltavě v letech 1141, 1250, 1433 a 1563. V roce 1872 spadlo na Berounce při přívalových povodních 200 mm za hodinu. V posledních letech jsme extrémní srážky zaznamenali, např. 2009 24. června byly nejvyšší srážkové úhrny naměřeny na Novojičínsku v Bělotíně, kde spadlo 124 mm během 3 hodin. Roku 2017 28. červen přinesl přívalové srážky na západ od Prahy, v Zadní Kopanině spadlo 159,8 mm.

Hlavní články

Doporučujeme

Články odjinud
Jdi na hlavní stránku Blesk.cz