Rusové bombardují poslední ukrajinský ostrov v Luhanské oblasti, Lysyčansk blokují z jihu

Ruští vojáci pokračují v útocích na Lysyčansk, který je posledním velkým městem, jež ukrajinská armáda drží v Luhanské oblasti na východě země. Informuje o tom agentura Reuters. Spojené státy i kvůli tomu zřejmě poskytnou Ukrajině vojenskou pomoc, včetně dělostřelecké munice a radarového systému.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budovy zničené při útoku ve městě Lysyčansk v luhanské oblasti

Budovy zničené při útoku ve městě Lysyčansk v luhanské oblasti | Foto: Oleksandr Ratushniak | Zdroj: Reuters

Ukrajinský generální štáb uvedl, že ruské oddíly se s pomocí dělostřelectva snaží blokovat město Lysyčansk z jihu. Ruskem podporovaní separatisté podle agentury TASS oznámili, že ruští vojáci do města již vstoupili z pěti směrů, agentura Reuters ale tuto informaci nemohla potvrdit.

Severodoněck je zcela pod kontrolou ruské armády, potvrdil to tamní starosta

Číst článek

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v neděli řekl, že Rusko provádí na Lysyčansk intenzivní nálety a zničilo televizní věž a most. „Všude je vidět zkáza. Lysyčansk je téměř k nepoznání,“ prohlásil.

Ukrajinské úřady o víkendu informovaly, že město Severodoněck, sousedící s Lysyčanskem, již je zcela pod kontrolou jednotek ruské armády a proruských separatistů a že ukrajinské síly se z týdny obléhaného města kompletně stáhly.

Spojené státy dodají zbraně

‚Z toho, co potřebujeme, jsme dostali deset procent.‘ Ukrajina žádá o západní zbraně

Číst článek

Spojené státy tento týden pravděpodobně oznámí, že dodají Ukrajině systém protivzdušné obrany středního a dlouhého dosahu. Informovala o tom televize CNN s odvoláním na své zdroje. Oznámena bude zřejmě také další vojenská pomoc Ukrajině, včetně dělostřelecké munice a radarového systému.

„USA plánují možná již tento týden oznámit, že pro Ukrajinu koupily vyspělý systém země-vzduch,“ řekl CNN zdroj obeznámený se záležitostí.

Kyjev dlouhodobě žádá západní země o systém protivzdušné obrany NASAMS, který může zasáhnout cíle na vzdálenost až 160 kilometrů. Ukrajinští vojáci by ale patrně nejprve museli projít výcvikem, aby se naučili s tímto typem zbraně zacházet, uvedl zdroj CNN.

Americký prezident Joe Biden, který je v současné době v Německu na summitu skupiny G7 zaměřeném především na Ukrajinu, nedávno prohlásil, že USA poskytnou Ukrajině „vyspělejší raketové systémy a munici“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme