Miliardový startup z Česka pro lepší překlady dál nabírá na hodnotě. Získal přes 370 milionů korun

Hodnota Memsource už dávno přerostla miliardu korun a pro svůj cíl přesvědčil jako zaměstnance velmi zajímavá jména.

Iva BrejlováIva Brejlová

georg-ell-memsource

Foto: Memsource

Nový ředitel Memsource Georg Ell

0Zobrazit komentáře

Když se tyto dvě firmy spojovaly poprvé, transakce český startup ohodnotila na více než miliardu korun. Od té doby uplynuly dva hodně divoké roky, ovšem pokud ty tuzemský startup Memsource někam postrčily, tak jedině o něco výš. Teď původní investor Carlyle firmě posílá nové peníze – a Memsource na automatizaci překladů získává 15 milionů eur, tedy v přepočtu přes 370 milionů korun.

Finance mají jít na růst společnosti prostřednictvím náboru nových talentů po celém světě, do dalšího vývoje produktu i globální expanze. Talenty jsou zřetelně pro Memsource velmi důležité – zhruba před měsícem totiž firma oznámila, že jejím ředitelem se stává Georg Ell, který dříve působil na pozici šéfa automobilky Tesla pro západní Evropu.

Zajímavé nové jméno společnost uveřejnila i teď, spolu s novou investicí. Memsource uvedl, že jejím generálním ředitelem pro severoamerický region se stává Edmund Ovington. Ten dříve pracoval mimo jiné pro Microsoft nebo Yammer. Do Memsource přichází z portugalské společnosti Unbabel, která působí na podobném trhu a využívá pro překlady strojové učení.

„Cítíme důvěru ve zdravý plán ambiciózního růstu a dlouhodobou udržitelnost našeho podnikání. V době ekonomické nejistoty, kdy kolem sebe vidíme snahy o omezování a snižování stavů, budeme i nadále investovat do našeho produktu a týmu,“ říká nedávno jmenovaný generální ředitel Georg Ell.

Posláním firmy je „otevírat dveře globálnímu podnikání tím, že všem zprostředkuje požadovaný obsah v jazyce, který ovládají“. Memsource využívá automatizaci a umělou inteligenci, jeho nástroje ale nejsou vyloženě překladače – propojují nicméně velké dodavatele strojových překladů jako Google, Microsoft, Amazon a další a sdružují je v jednom nástroji. Služby poskytují společnostem, aby mohly automatizovat překlady firemního obsahu.

Edmund Ovington

Foto: Memsource

Edmund Ovington, nový šéf Memsource pro severní Ameriku.

Se stejnojmenným nástrojem jde překládat mezi více než pěti sty jazyky z 50 typů souborů a využívat integraci asi třicítkou poskytovatelů strojového překladu. Firma poskytuje své služby tisícům zákazníků z celého světa, včetně značek jako Uber, Supercell, Vistaprint a Zendesk.

Nynější investici 15 milionů eur posílají současní akcionáři, takže podíly zůstávají do velké míry stejné. Majoritním vlastníkem je stále Carlyle Group. Minoritní podíly drží původní zakladatelé obou společností, které se na začátku loňského roku spojily, a ze kterých posílený Memsource vznikl – tedy původní zakladatelé české společnosti tohoto jména v čele s Davidem Čaňkem a spoluzakladatelé německé firmy Phrase Wolfram Grätz, Frederik Vollert a Tobias Schwab. Právě jejich Phrase totiž Memsource za stamiliony koupil.

Načítám formulář...

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym