Moskva uvalila sankce na dvacítku Američanů. Do Ruska nesmí Bidenova žena ani dcera

Rusko zavedlo sankce proti 25 Američanům, včetně manželky a dcery prezidenta Spojených států Joea Bidena a dalších prominentních osobností. Informovala o tom agentura TASS, podle níž jsou mezi sankcionovanými Američany lidé „zodpovědní za formování rusofobního kurzu“.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První dáma Spojených států Jill Bidenová

Na ruském sankčním seznamu se ocitla i první dáma USA Jill Bidenová | Zdroj: Reuters

„V reakci na stále se rozšiřující sankce USA proti ruským politickým a veřejným činitelům bude na stop-seznamu 25 amerických občanů (...) včetně rodinných příslušníků prezidenta Joea Bidena,“ stojí v prohlášení ruské diplomacie.

‚Zakázat mučitelům a zabijákům vstup do Česka.‘ Vláda připravuje realizaci sankčního zákona

Číst článek

Seznam Američanů, kteří mají na dobu neurčitou zakázán vstup na území Ruské federace, je ve zvláštní sekci webu ministerstva, poznamenala agentura TASS.

Západ – včetně Spojených států, Kanady nebo Evropské unie – zavedl proti Rusku v reakci na jeho vojenskou agresi na Ukrajině několik sérií sankcí. Kromě hospodářských postihů oznámil už dříve mimo jiné rovněž osobní sankce proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Moskva vzápětí reagovala recipročně a své sankce uvalila na Bidena a další americké představitele.

V pondělí Moskva ohlásila zavedení sankcí proti 43 Kanaďanům, kterým zakázala vstup do země. V dubnu uvalila postihy na 61 kanadských činitelů a novinářů, poznamenala agentura Reuters. Vstup do Ruska zakázala i desítkám dalších západních politiků, novinářů nebo podnikatelů.

Kanada v pondělí představila další opatření, která jsou reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu. Součástí jsou další sankce a zákaz vývozu technologií, které by mohly pomoci zlepšit ruské zbrojní výrobní kapacity. Týkají se šesti jednotlivců a 46 subjektů spojených s ruským obranným průmyslem, patnácti Ukrajinců podporujících Rusko a třinácti jednotlivců a dvou subjektů z Běloruska.

Další odvetná opatření připravuje podle Washingtonu v současné době například skupina velkých světových ekonomik G7.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme