Ukrajina a Rusko si vyměnily 144 zajatců. Někteří mají střelné rány nebo amputované končetiny

Ukrajina a Rusko si vyměnily 144 zajatců, jde o největší výměnu od začátku ruské invaze na Ukrajinu, uvedla ve středu podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka. Mezi 144 Ukrajinci je 95 obránců mariupolských oceláren Azovstal, z toho 43 vojáků pluku Azov.

Sledujeme online Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják v popředí města Irpiň (foto z 12. března 2022)

Ukrajina a Rusko si vyměnily 144 zajatců, jde o největší výměnu od začátku ruské invaze na Ukrajinu (ilustrační foto) | Foto: Gleb Garanich | Zdroj: Reuters

Většina osvobozených Ukrajinců má těžká zranění – střelné rány, popáleniny, zlomeniny i amputované končetiny.

Nejstaršímu z propuštěných je 65 let, nejmladšímu je 19. Hlavní ředitelství zpravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany uvedlo, že pracuje na tom, aby se do vlasti vrátili všichni zajatí obránci.

Ruská raketa dopadla v Mykolajivu na vícepatrovou budovu, dva lidé zemřeli, uvedl starosta

Číst článek

Šéf proruské separatistické Doněcké lidové republiky Denis Pušilin ve středu výměnu potvrdil. „Dnes se vrací domů 144 bojovníků Doněcké lidové republiky a Ruské federace,“ napsal na svůj telegramový účet. „Kyjevu jsme předali stejný počet vězňů, většina z nich byla zraněná,“ uvedl.

Platby přes Gazprombank

Rusko platí vojákům bojujícím na Ukrajině přes Gazprombank, jedinou velkou ruskou banku, na níž se dosud nevztahují západní sankce. Podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda to vyplývá ze šetření, které provedli její novináři.

Zelenskyj ukázal záznam dopadu rakety na obchodní centrum v Kremenčuku. ‚Je to terorismus,‘ říká

Číst článek

Novinářům se podařilo nalézt vojáky z různých ruských jednotek bojujících na Ukrajině, a potvrdit tak systémovost spolupráce banky s velením ruské armády.

Gazprombank je jedna ze tří největších ruských bank. Na druhé dvě, Sberbank a VTB, stejně jako na asi dalších deset ruských finančních institucí uvalily Evropská unie a USA přísné sankce. Tyto banky jsou fakticky odříznuty od Západu – je zakázáno provádět s nimi jakékoli transakce a jsou vyloučeny z mezinárodního platebního systému SWIFT.

Gazprombank se ale podobnému osudu prozatím úspěšně vyhnula. Vysvětlením jsou peníze, které musejí země Evropské unie někam v Rusku převést, a zaplatit tak za ropu a plyn z Ruska, na nichž jsou stále závislé, podotkla stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Katherine Vašíčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme