Británie a Švédsko poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc

foto Ilustrační foto - Britský premiér Boris Johnson na návštěvě Kyjeva 9. dubna 2022. 

Londýn/Stockholm - Británie poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě miliardy liber (29 miliard korun). S odvoláním na vládu v Londýně o tom dnes informovala agentura Reuters. Pomoc bude určena na podporu ukrajinské obrany včetně bezpilotních letounů, systémů vzdušné obrany či tisíců kusů nového vybavení pro ukrajinské vojáky. Švédsko pošle na Ukrajinu další protitankové zbraně a kulomety.

"Britské zbraně, vybavení a výcvik transformují ukrajinskou obranu proti tomuto prudkému útoku. A my budeme i nadále bezvýhradně stát za Ukrajinci, abychom zajistili, že (ruský prezident Vladimir) Putin na Ukrajině neuspěje," uvedl v prohlášení britský premiér Boris Johnson.

Británie letos na začátku května oznámila, že Kyjevu poskytne další vojenskou pomoc v hodnotě 1,3 miliardy liber (38 miliard korun). S předchozí pomocí tak britská podpora za tento rok činí zatím 3,8 miliardy liber (109 miliard korun). Ve středu slíbenou miliardu liber vláda získá z nevyčerpaných fondů jednotlivých vládních resortů, desítky milionů liber poskytnou i skotská a velšská vláda, píše server BBC.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února. Invaze byla hlavním tématem současného summitu Severoatlantické aliance. Členské země, mezi které patří i Británie, se na vrcholné schůzce v Madridu shodly, že Rusko je hlavní a přímou hrozbou pro NATO a uvedly, že plně stojí za Ukrajinou. Na summitu na dálku vystoupil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého Ukrajina na obranu proti ruským silám potřebuje měsíčně pět miliard dolarů (skoro 120 miliard korun).

Švédsko pošle na Ukrajinu další protitankové zbraně a kulomety

Švédsko dodá Ukrajině další protitankové zbraně a kulomety. Podle agentury Reuters to dnes oznámil švédský ministr obrany Peter Hultqvist.

Dodávka zbraní, která rovněž zahrnuje odminovací zařízení, má hodnotu kolem 500 milionů švédských korun (1,16 miliardy Kč). "Jedná se o materiální podporu, o kterou Ukrajina konkrétně požádala," prohlásil Hultqvist.

Švédská televize SVT uvedla, že je to již pátá dodávka zbraní, kterou Švédsko posílá na Ukrajinu od začátku ruské invaze 24. února.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď