Investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka jedná s českou vládou o převodu výkonu akcionářských práv ve společnosti Moravia Gas Storage na český stát. MGS vlastní podzemní zásobník plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Spoluvlastníkem je ruský Gazprom. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

Společnost Moravia Gas Storage je společným podnikem firmy MND –Moravské naftové doly, která patří do skupiny KKCG, a Gazprom export LLC. Kapacita zásobníku činí 448 milionů metrů krychlových plynu, jde o nejnovější zásobník plynu v ČR a jeden z nejmodernějších v Evropě.

Podle informací na webu společnosti je nyní plný jen ze zhruba 4,6 procenta. Například zásobníky společnosti RWE Gas Storage, která je v ČR největším provozovatelem plynových zásobníků, jsou podle dostupných informací plné z téměř 77 procent.

Zástupci KKCG diskutují s českou vládou o provozu zásobníku v Dambořicích pod českou kontrolou kvůli ruské invazi na Ukrajinu. „Podzemní zásobník plynu Dambořice je součástí kritické energetické infrastruktury země. KKCG vede jednání s vládou s cílem podpořit stát v jeho úsilí o energetickou nezávislost na Rusku,“ uvedla firma. Vláda nyní podle KKCG návrh analyzuje.

KKCG dále uvedla, že jedná také s polostátní společností ČEZ, která projevila zájem v Dambořicích skladovat plyn. Zásobník by sloužil jako dodatečná skladovací kapacita.

Společný podnik české společnosti MND a ruského Gazprom export vznikl v roce 2013, kdy byla také zahájena stavba podzemního zásobníku plynu Dambořice. Společnost Moravia Gas Storage do projektu investovala více než 2,5 miliardy korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela již dříve uvedl, že stát se myšlenkou vlastnictví zásobníků zabývá. Jednalo by se podle něj o strategickou investici, otázka ale je, do jaké míry je vlastnictví vhodné. Stát by jako majitel mohl kapacitou v zásobníku stejně disponovat pouze tak, že by ji pronajímal obchodníkům.

Stát má i jiné mimořádné nástroje, jak by si mohl kapacitu zabezpečit, uvedl ministr. Před zimou musí být kvůli Síkelovu mimořádnému opatření zásobníky plynu v ČR naplněné nejméně z osmdesáti procent.