Rakušan považuje kritiku STAN kvůli pražské kauze za demagogii a propagandu

Za demagogii a propagandu dnes vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan označil tvrzení, že vede hnutí organizovaného zločinu. Odstoupit z funkce ministra vnitra odmítl. Mezi důvody uvedl to, že policie vyšetřuje pražskou korupční kauzu Dozimetr kolem někdejšího primátorova náměstka za STAN Petra Hlubučka bez jakéhokoli politického tlaku.

"Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Jsme svědky nejbrutálnější demagogie a propagandy," prohlásil Rakušan ve Sněmovně. Reagoval tak mimo jiné na tvrzení předsedy ANO Andreje Babiše, že "STAN je skutečně strana organizovaného zločinu" a že "Starostové a nezávislí mají korupci v genech". Rakušan se pozastavil nad tím, že Babiš, který navzdory obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo prohlašoval, že nikdy neodstoupí, nyní diktuje, kdo má odstoupit z vlády. Na to poukázal i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová doporučila Babišovi, aby si nejen zametl před vlastním prahem s ohledem na své podnikatelské kontakty. "Možná si raději vypláchněte ústa dezinfekcí," uvedla šéfka Sněmovny.

Babiš se podle Rakušana pokouší lidem namluvit, že STAN je fatálním problémem země, podobně jako ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že viníkem ruské agrese je Ukrajina.

O tom, kdo je vinný a nevinný, nerozhoduje podle ministra vnitra v demokratickém státě propaganda, ale soud. Policie pracuje bez politické objednávky a bez politického tlaku a nejlepším důkazem je to, že zasahovala v hnutí STAN. "Nebudu odstupovat z ministerstva vnitra, já vám tuhle radost neudělám," zdůraznil Rakušan.

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) zpochybnila Rakušanovo tvrzení, že vyšetřování kauzy není pod politickým tlakem. Zdůvodnila to výrokem bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara, který uvedl, že by neuměl pracovat s někým, kdo si jeho práce neváží a kdo mu lže.

STAN podle Rakušana z kauzy vyvozuje na rozdíl od ANO personální i věcnou odpovědnost. Uvědomuje si, že STAN zklamalo důvěru veřejnosti. Udělá maximum pro to, aby se něco takového neopakovalo, ne však demagogií a marketingem. Rakušan také odmítl Babišovo tvrzení, že ANO nevyhrálo loňské sněmovní volby kvůli kritice ve veřejnoprávních médiích. "Vy jste si prohráli volby tím, jak jste se chovali a co jste dělali," dodal Rakušan. Podle něj je ANO skupinou, která prorostla státní správou jako rakovina.

Místopředsedkyně STAN a Sněmovny Věra Kovářová označila za nepřijatelnou snahu opozice posuzovat kauzu principem kolektivní viny, což je manipulativní metoda používaná za válek a genocid. "Dostáváme se ve snaze potupit politického protivníka do 50. let minulého století," uvedla. Opozice podle Kovářové používá místo faktů spekulace a manipulace. S tímto přístupem by pak bylo možné tvrdit, že všichni poslanci zneužívají dotace, protože jeden z nich je kvůli tomu obžalován, dodala Kovářová.

Místopředseda ANO a Sněmovny Karel Havlíček označil neochotu koalice projednávat kauzu ve Sněmovně za "opovrhování veřejností" a "znak přezíravosti a neskutečné arogance". Podle Havlíčka není kauza lokálním problémem Prahy, ale problémem vlády, neboť se netýká jen politiků STAN, ale i TOP 09 a Pirátů. "Piráti rozhodně nejsou Rychlé šípy, je to Bratrstvo kočičí pracky," uvedl Havlíček.

Předseda klubu SPD Radim Fiala obvinil STAN, že nemá řešení, neodpovídá na otázky a jen útočí na opozici podle zásady, že nejlepší obranou je útok.

Související

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy