Britský premiér Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový vůdce konzervativců.

Johnson čelil kritice už od prvních zpráv o pořádání večírku v době koronavirové krize. Nedávné odhalení přešlo hranice, kdy věděl o obvinění ze sexuálního napadení bývalého konzervativce Christophera Pinchera, i tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post. Navzdory těmito zkušenostmi ho dále volili britové i samotní členové Konzervativní strany, ale čeho je moc, toho je příliš.

Podle lídra opoziční Labouristické strany Keira Starmera vyvolají labouristé parlamentní hlasování o nedůvěře vládě premiéra Borise Johnsona, pokud se ho Konzervativní strana okamžitě nezbaví.

„Snažil jsem se přesvědčit kolegy, že by bylo „excentrické“ měnit vládu, když máme takový mandát, ale lituji, že v těchto argumentech jsem nebyl úspěšný,“ říká bývalý premiér Johnson.

„Jsem nesmírně hrdý na své úspěchy, včetně provedení brexitu, překonání pandemie Spojeného království a vedení Západu v postavení se proti invazi Vladimira Putina na Ukrajinu,“ pokračuje Johnson.

O vedení Konzervativní strany a vlády se zřejmě chystá ucházet například nový ministr zdravotnictví Steve Barclay, generální prokurátorka Suella Bravermanová, ministr obrany Ben Wallace či ministryně zahraničí Liz Trussová.

Harmonogram výběru nového premiéra bude zveřejněn příští týden. Johnson po dlouhém čekání přednese mandát voličů osobně. Nový premiér bude vybrán před říjnovou stranickou konferencí.