Elon Musk odstoupil od nákupu Twitteru. Sociální síť ale hodlá prodej vymáhat soudně

Twitter má kvůli ukončení smlouvy nárok na jednu miliardu dolarů, místo toho ale chce bojovat za naplnění původní dohody.

Michal MančařMichal Mančař

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Elon Musk už o Twitter nemá zájem. Nejbohatší muž světa ukončil smlouvu o koupi sociální sítě, na které je sám velice aktivní. Vyplývá to z oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci zprávu v pátek dopisem oznámili představenstvu Twitteru.

Majitel firem Tesla nebo SpaceX koncem dubna nabídl, že Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun) koupí, později ale hrozil zrušením smlouvy o převzetí a firmu vinil, že odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů. Údajně chtěl posoudit tvrzení, že asi pět procent zpeněžitelných denních aktivních uživatelů Twitteru jsou právě spamové účty.

Musk, kterého na Twitteru sleduje více než 95 milionů lidí, si přímo na sociální síti navíc stěžoval, že společnost nedokázala naplnit svůj potenciál jako platforma pro svobodu projevu. V dopise zveřejněném v podání pro SEC pak jeho právní zástupce Mike Ringler dodává, že „Twitter nedodržel své smluvní závazky.“ Muskovi prý neposkytnul relevantní obchodní informace, které požadoval.

Akcie Twitteru v reakci na ukončení smlouvy o koupi klesly o pět procent na 36,81 dolaru, což je výrazně pod 54,20 dolaru, tedy hodnotu, kterou za ně Musk nabídl zaplatit. Akcie jeho automobilky Tesla pro změnu stouply o 2,5 procenta na 752,29 dolaru.

Twitter nyní bude s Muskem u soudu bojovat za naplnění smlouvy o svém převzetí. Trvá na dohodnuté ceně a podmínkách, řekl předseda firemní správní rady Bret Taylor. Ten v pátek uvedl, že firma je „odhodlána uzavřít transakci za cenu a podmínky dohodnuté s panem Muskem a plánuje podniknout právní kroky k vynucení dohody o fúzi. Jsme přesvědčeni, že u soudu v Delaware zvítězíme.“

Twitter má kvůli ukončení smlouvy nárok na jednu miliardu dolarů, kterou se Musk zavázal v tomto případě zaplatit. Místo toho se ale společnost chystá bojovat za dohodu, kterou schválilo představenstvo a prosazoval ji generální ředitel Parag Agrawal.

S přispěním ČTK.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym