Ukrajina chystá v Chersonské oblasti velký protiútok. Civilistům radí evakuaci

Ukrajinský tank v Donbasu (21. 6. 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko se pokusí anektovat i Charkovskou oblast, uvedl válečný institut. Zabránit tomu má i česká technika. Ukrajinci totiž potvrdili, že jejich letectvo používá bojové vrtulníky Mi-24, které jim věnovala právě Česká republika. Počet obětí ruského raketového útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vzrostl na deset. Raketa zasáhla pětipatrový dům, který se zřítil, uvádějí v neděli místní úřady. Ukrajinská armáda chystá protiofenzivu v Chersonské oblasti a apeluje na obyvatele, aby region opustili.

Počet obětí ruského raketového útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vzrostl na deset. Raketa zasáhla pětipatrový dům, který se zřítil, uvádějí dnes místní úřady. Podle gubernátora Pavla Kyrylenka je potvrzeno i pět zraněných, v sutinách ale mohou být další zhruba tři desítky lidí. Na místě stále zasahují záchranáři, kteří se snaží v troskách domu objevit přeživší.

Podle Institutu pro studium války (ISW) chtějí Rusové zcela dobýt Charkovskou oblast. V boji by mohla pomoci i česká technika. Ukrajinci potvrdili, že jejich letectvo používá bojové vrtulníky Mi-24, které jim věnovala Česká republika.

O dodání vrtulníků se spekulovalo už několik měsíců, v květnu o něm hovořil také americký ministr obrany Lloyd Austin. Česká strana ale jakékoli další podrobnosti o pomoci Kyjevu odmítla zveřejnit. Česká republika byla jednou z prvních zemí, která v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu poskytla Kyjevu konkrétní vojenskou pomoc.

Kanada udělí výjimku ze sankcí, aby mohla vrátit do Německa opravené ruské turbíny pro plynovod Nord Stream 1. Uvedl to v neděli kanadský ministr přírodních zdrojů. Kanada rovněž rozšíří sankce na ruský energetický sektor, zahrne do nich i průmyslovou výrobu, napsala agentura Reuters.Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý měsíc výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1.

Ruští vojáci se aktuálně snaží pokročit a postupovat směrem na druhé největší ukrajinské město Charkov. To je již od začátku války ostřelováno ruskými silami. Ukrajinští obránci první vlnu ofenzivy odrazili. Rusové se prý snažili zaútočit ze severu. Samotné město bylo během soboty ostřelováno, zraněno bylo sedm lidí.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina Česko Rusko Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Marija Vladimirovna Zacharovová Chersonská oblast Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu