Většina voličů Demokratické strany si nepřeje pokračování Bidena jako prezidenta

Americká veřejnost se dál odvrací od prezidenta Joea Bidena a ani většina voličů jeho Demokratické strany si nepřeje, aby ji reprezentoval v příštích prezidentských volbách. Vyplývá to z nového průzkumu vypracovaného pro deník The New York Times (NYT). Pouze 33 procent respondentů uvedlo, že schvalují Bidenovo úřadování, a jen 13 procent vyjádřilo názor, že Spojené státy jsou "na správně cestě".

Nová čísla potvrzují slábnoucí pozici Bidena v době, kdy jeho plány v sociální či environmentální sféře stagnují a Američany podobně jako obyvatele evropských zemí trápí rostoucí životní náklady. Prezidentova popularita v posledních měsících klesla pod 40 procent a je nyní nižší, než byla podpora Donalda Trumpa ve stejné fázi jeho mandátu, uvádí web FiveThirtyEight.

Nový průzkum ukazuje Bidenovu "míru souhlasu" na nebezpečně nízké úrovni, píše NYT. Hlava státu podle něj čelí kromě nepříliš překvapivého odporu republikánů také "alarmující míře nedůvěry" demokratických voličů. Úřadování Bidena schvaluje asi 70 procent příznivců jeho strany, což NYT označuje za relativně nízké číslo.

Zároveň jen 26 procent respondentů volících Demokratickou stranu uvedlo, že by Biden měl být nominován do prezidentských voleb v roce 2024. Dalších 64 procent se v průzkumu vyslovilo pro výběr jiného kandidáta. V této souvislosti se spekuluje zejména o současné viceprezidentce Kamale Harrisové nebo guvernérovi Kalifornie Gavinu Newsomovi.

Biden je nejstarším prezidentem v dějinách Spojených států a při případné účasti v příštích volbách by mu bylo skoro 82 let. Opakovaně přitom uvádí, že se chce v roce 2024 ucházet o znovuzvolení. Jeho věk byl nicméně v novém průzkumu nejčastěji jmenovaným faktorem mezi těmi demokraty, kteří by rádi za dva roky viděli jiného kandidáta.

Na straně republikánů mezitím 76letý exprezident Trump rovněž dává najevo, že se bude o prezidentskou funkci znovu ucházet. Zůstává hlavní tváří Republikánské strany, avšak v posledních týdnech a měsících se pro něj před stranickými primárkami rýsuje zdatný vyzyvatel v podobě guvernéra Floridy Rona DeSantise.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Joe Biden

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Rusko přišlo ve válce už o 500 tisíc vojáků

Ukrajinský generální štáb dnes ráno oznámil, že od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přišla ruská armáda o 500 000 vojáků. Tento údaj však není možné nezávisle ověřit, protože Moskva o svých ztrátách neinformuje. Ukrajina navíc nerozlišuje mezi padlými, zraněnými nebo pohřešovanými vojáky.

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Desatero kyberbezpečnosti: Zjistěte, jestli máte svá data v bezpečí

Kriminalita v kybernetickém prostoru nijak nepolevuje. V roce 2022 tvořily kybernetické útoky 10 % z celkové kriminality v České republice. Celkem šlo o více než 18 tisíc případů. Útočníci cílí jak na firmy, tak i jednotlivce. Výjimkou nejsou ani děti nebo senioři, kteří často patří k nejohroženějším skupinám. Povědomí o kybernetické bezpečnosti se sice pomalu zvyšuje, útočníci ale stále vymýšlí nové způsoby, jak z obětí vylákat osobní údaje nebo peníze. Přečtěte si, jakých deset základních pravidel ochrání vaše data.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Princ William se svou rodinou

Princezna Kate se zotavuje z vážné nemoci. Potřebuje dvě věci

Britskou monarchií letos otřásají v základech zdravotní problémy jejích členů. Králi Karlovi III. i princezně Kate byla diagnostikována rakovina. Zatímco panovník se už opět objevuje na veřejnosti, jeho snacha se drží v ústraní. Lidem se ukáže, až dostane zelenou od lékařů. 

včera

včera

včera

Osobní vlak projel zákaz a narazil do lokomotivy. Tři zranění, škoda přes 100 milionů

Provoz v hlavním pražském železničním uzlu v pátek zkomplikovala nehoda. Osobní vlak se na hlavním nádraží srazil s lokomotivou, škoda činí přes 100 milionů korun. Tři lidé při nehodě utrpěli zranění. Příčinu vyšetřuje Drážní inspekce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy