Nejbohatší člověk světa v květnu tweetl, že čím jsou lidé bohatší, tím méně mají potomků. Přehled miliardářů ze Spojených států amerických mu ale nedává za pravdu.

Soudní dokumentace nedávno odhalila, že jedenapadesátiletému miliardáři potají porodila dvojčata Shivon Zilis, vysoce postavená manažerka v Muskově společnosti Neuralink. Dvojčata se narodila v listopadu 2021, tedy o měsíc dříve, než se témuž otci prostřednictvím náhradní matky narodila dcera s jeho tehdejší partnerkou, hudebnicí Grimes.

Shivon Zilis přitom pro Muska pracovala už v Tesle. Elon Musk, jehož jmění momentálně přesahuje 200 miliard dolarů, má tak nyní devět dětí se třemi ženami, včetně trojčat a dvou párů dvojčat. Jeho prvorozené dítě, které by jinak bylo desáté, zemřelo ve věku deseti týdnů.

„Potomci za to stojí, a pokud to bude možné, plánuji ve svých společnostech zásadně zvýšit benefity pro výchovu dětí,“ tweetl Musk v odpovědi na dotaz, zda by lidé z finančních důvodů neměli potomky spíše nemít. Dodal, že jeho nadace Musk Foundation plánuje finančně podporovat přímo konkrétní rodiny – detaily by měly být zveřejněny následující měsíc.

Musk je vyhlášeným podporovatelem toho, aby měli Američané více dětí. V květnu zveřejnil tweet, podle něhož se počet novorozenců ve Spojených státech pohybuje „pod udržitelnou úrovní už padesát let“. Na prozrazení existence svých loňských dvojčat pak reagoval tweetem, že dělá „vše pro to, aby pomohl krizi klesající demografické křivky“.

Konverzace přitáhla mnoho podporovatelů, včetně televizního moderátora a osminásobného otce Nicka Cannona: „To je ono, jsem s tebou, bratře!“ Jiní namítají, že Muskova prohlášení jsou kontroverzní – populace Spojených států narůstá každým rokem částečně díky imigraci i prodlužující se době dožití.

Ozývají se také hlasy kritické k jeho rodičovství. „Jeho nedůsledná výchova dětí, které málokdy vídá a skoro nezná, je ostudná. Na rozdíl od Steva Jobse alespoň přiznává zodpovědnost finanční podporou, ale péčí a výchovou se nezabývá,“ říká Jeffrey Sonnenfeld, děkan Leadership Studies na Yale School of Management.

„Je celkem ironické, pokud ne pokrytecké, že Muskovi republikánští fanoušci oslavují jeho vzor hrdiny, navzdory diskutabilním rodinným praktikám,“ dodává Sonnenfeld.

Vydání Forbesu Go big!

Americký Forbes prošel záznamy více než sedmi stovek amerických miliardářů a miliardářek a dospěl k závěru, že ultrabohatí lidé mají v průměru 2,3 dítěte, a jsou tedy nad americkým průměrem 1,93 dítěte na rodinu.

V seznamu navíc figuruje 22 miliardářů se sedmi a více dětmi – patří k nim režisér Steven Spielberg či majitel New York Mets Steve Cohen. Někteří, jako třeba konzervativní pastor Farris Wilks, mají všechny děti s jednou partnerkou. Jiní, k nimž patří právě Musk, je počali s více ženami.

Ve výběru přitom nefigurují pouze muži: nejbohatší americká self-made woman Diane Hendricks má sedm dětí, stejně jako Marian Ilitch, spoluzakladatelka sítě pizzerií Little Caesars. Čtyři z devíti lidí s nejvíce dětmi finančně podpořili kampaň pro znovuzvolení Donalda Trumpa prezidentem – nikdo z nich podle dostupných informací nepodpořil Joea Bidena.

Miliardář s nejvíce dětmi – má jich patnáct – je Suhail Bahwan z Ománu. Ve Spojených státech se takto může vytahovat nejbohatší člověk v Idahu, Frank VanderSloot. Zakladatel a CEO společnosti Melaleuca, která vyrábí a prodává 450 zdravotních a wellness produktů, je otcem čtrnácti dětí.

V sousedních luzích a hájích vládne známý „multiotecko“, podnikatel a politik Boris Kollár. Dětí má jedenáct (s deseti ženami) a dvanácté na cestě. Kollár by tak nepochybně souhlasil s VanderSlootem, který Forbesu řekl:„Být rodičem je to nejdůležitější poslání, jaké v životě máme. A je to také ta největší odměna.“

Devět amerických miliardářů, kteří mají devět a více potomků:

Frank VanderSloot
14 dětí

VanderSloot vyrostl na farmě v severním Idahu, jako náctiletý konvertoval k Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů a je velkým finančním podporovatelem republikánů. Ve svých 73 letech má šest dětí ze svého prvního manželství a osm se svou současnou manželkou. Jsou svoji již 26 let.

Farris Wilks
11 dětí

Titán ropného průmyslu a jeho manželka Jo Ann jsou spojeni s konzervativními křesťanskými skupinami a politickými organizacemi. Darovali 125 tisíc dolarů pro kampaň Mitta Romenyho v roce 2012 a prezidentské kandidatuře Teda Cruze v roce 2015. Finančně podpořili také kampaň na zunovuzvolení Donalda Trumpa.

David Duffield
10 dětí

Zakladatel softwarových společností Workday a PeopleSoft má se svou manželkou Cheryl deset dětí (z nichž pět je adoptovaných), sedm vnoučat, čtyři papoušky a čtyři psy. Jeho neziskovka Maddie’s Fund rozdala už 255 milionů dolarů na grantech skupinám, které se zabývají ochranou zvířat a snahou snížit vybíjení zvířat v amerických útulcích.

Jerry Moyes
10 dětí

Moyes založil v roce 1966 se svým otcem přepravní službu Swift Transportation. Měli jediný náklaďák, se kterým vozili bavlnu a importní ocel mezi Arizonou a Kalifornií. Se svou ženou Vickie je ženatý od osmdesátých let a mají spolu deset dětí.

Nelson Peltz
10 dětí

Zakladatel nadací a aktivistický investor má deset dětí ze tří svazků a v současnosti je manželem někdejší modelky Claudie Heffner. Dcera rodilého newyorčana Nicola se vdala se za Brooklyna Beckhama, syna britské fotbalové hvězdy Davida Beckhama a někdejší Spice Girl Victorie Beckham. Oslnivý třídenní svatební obřad v květnu se odehrával na Peltzově přímořském pozemku na Palm Beach.

Richard Schulze
10 dětí

Zakladatel a šéf Best Buy a jeho manželka Maureen oba přišli o své první partnery kvůli malignímu nádoru a v roce 2018 věnovali šest milionů dolarů neziskovému středisku na léčbu rakoviny Moffitt Cancer Center.

Fred Smith
10 dětí

Zakladatel služby FedEx má deset dětí ze dvou manželství. Jeho syn Richard letos převezme vedoucí pozici v divizi FedExu Express, syn Arthur je hlavním koučem týmu Atlanta Falcons. Další syn Cannon, nejmladší z desítky, hrál americký fotbal za University of Memphis.

Elon Musk
9 dětí

Musk má devět dětí. Šest počal s kanadskou autorkou Justine Wilson, s níž byl ženatý od roku 2000 do roku 2008 a která na Muska nevzpomíná v nejlepším. Jejich první dítě zemřelo ve věku deseti týdnů.

Pár měl následně dvojčata, následovaná trojčaty. Musk má dále dvě děti s muzikantkou Grimes. První se narodilo v březnu 2020 a druhé v prosinci 2021. Vloni v listopadu se miliardáři zároveň narodila další dvojčata s dřívější kolegyní z Tesly Shivon Zilis, která nyní pracuje v Muskem založené společnosti Neuralink.

Scott Smith
9 dětí

Smith se podle dostupných informací přestěhoval se svou rodinou do Utahu, a to v době, kdy začal pracovat na Brigham Young University, kterou vlastní Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Prodělal rakovinu a pomohl svým dvěma synům Ryanovi a Jaredovi založit počítačovou společnost Qualtrics.