Rusové útočili na Oděsu a okolí Charkova. Zřejmě končí operační pauzu, říká americký institut

Ruské jednotky nasazené v Donbasu na Ukrajině podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války zřejmě končí několikadenní pauzu v bojích. Desetidenní přestávka ovšem není dostatečná pro obnovu sil potřebných pro rozsáhlé útočné operace. Podle agentury Unian se terčem ruských raketových útoků v sobotu stala Oděsa i městečko Čuhujiv na jihovýchod od Charkova, odkud jsou hlášeny nejméně tři oběti. Dva mrtvé si také vyžádal útok v Nikopolu.

Sledujeme online Kyjev (Aktualizováno: 11:12 16. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj proruských jednotek vjíždí do jihoukrajinského Mariupolu

Ruské jednotky v Donbasu podle analytiků zřejmě končí několikadenní pauzu v bojích (ilustrační foto) | Foto: Chingis Kondarov | Zdroj: Reuters

Ruské síly za poslední den podnikly omezené pozemní útoky v oblasti Slovjansku, Siversku, u dálnice mezi Bachmutem a Lysyčanskem, který Rusové už ovládli, a na jihozápad od Doněcku, uvedl americký Institut pro výzkum války.

Putin svolal poradu bezpečnostní rady. S blízkými spolupracovníky podle Kremlu jednal o regionech

Číst článek

Jde podle něho stále o malé a do velké míry neúspěšné útoky, nicméně mohou naznačovat, že Rusové se pokoušejí v Donbasu obnovit útočné operace. Pokud tomu tak je, Rusové útoky zřejmě v nejbližších třech dnech zesílí. Před zahájením velké ofenzivy mohou udělat opět několikadenní přestávku, protože nynější desetidenní pauza nebyla dostatečně dlouhá pro obnovu sil.

Oděsa, největší přístav na Ukrajině, se v sobotu stala terčem raketového útoku, podle místních úřadů zasáhl civilní objekt, konkrétně skladiště. Na místě vypukl požár. Na záběrech z místa stoupá k nebi sloup hustého dýmu. Oběti hlášeny nejsou. Ukrajinská armáda uvedla, že útočily bombardéry Tu-95.

Rusko deportovalo z Ukrajiny dva miliony obyvatel, říká Zelenskyj

Číst článek

V městečku Čuhujiv nedaleko Charkova ruská raketa zasáhla dvoupodlažní obytný dům. Podle místního gubernátora Oleha Syněhubova si útok vyžádal nejméně tři oběti, napsala agentura Unian.

Tři lidé skončili ze zraněními v nemocnici, doplnil gubernátor. Dříve Unian informovala, že záchranáři z trosek vyprostili těla dvou lidí, muže a ženy, a pátrají po dalších případných obětech.

Nikopol

V Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti ostřelování z raketometů Grad zabilo dva lidi, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda místní gubernátor Valentyn Rezničenko. Jedna žena z Nikopolu skončila se středně vážnými zraněními v nemocnici. Podle Unian Rusové ve městě ostřelovali infrastrukturu, přitom ale zasáhli i obytné domy.

Na 24 se zvýšil počet potvrzených obětí čtvrtečního raketového útoku ruských sil na město Vinnycja, informoval tamní gubernátor Serhij Borzov. V pátek ukrajinské úřady hovořily o 23 mrtvých. Zranění podle Borzova utrpělo 68 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme