Covidová opatření téměř opadla, některé země ale vrací do hry povinné roušky

Opatření spojená s koronavirovou nákazou se podle letošní inspekční cesty zástupců ERV Evropské pojišťovny zaměřené na cestovní pojištění ve většině oblíbených turistických destinací zúžila na dezinfekční gely. Pojišťovna to sdělila ČTK.

Počet lidí pozitivních na covid-19 ale roste a Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci června doporučila v místech, kde je vysoký počet lidí, nošení roušek či respirátorů. Některé země to znovu mají za povinné. V případě zdravotních potíží však ERV nedoporučuje využití služeb hotelových lékařů. Na vhodného lékaře podle ní odkáže asistenční služba.

Roušky nebo respirátory jsou ve většině zemí podle ERV nyní povinné pouze pro personál nemocnic, od turistů nejsou striktně vyžadované. Povinnost mít zakrytá ústa a nos ve vnitřních prostorách od minulého týdne kvůli rostoucímu počtu nakažených však zavedl Kypr. Za porušení nařízení hrozí podle místních médií pokuta 300 eur (asi 7500 korun).

"Myslím, že covid nám stále hrozí a cestování bez jakýchkoliv restrikcí pravděpodobně fungovat nebude. Nečekám ale, že by byly tak přísné jako v předchozích vlnách," řekl ČTK ředitel cestovní agentury Invia pro ČR, Slovensko a Maďarsko Michal Tůma. Mluvčí agentury Andrea Řezníčková doplnila, že lidé si už dříve na omezení související s pandemií zvykli a zatím se podle ní nevyskytly případy, kdy by klienti kvůli zpřísnění opatření chtěli dovolenou rušit.

Pokud má člověk na dovolené zdravotní potíže, stejně jako v předchozích letech podle manažera marketingu a komunikace ERV Vlastimila Divokého platí, aby se neobracel na hotelového lékaře. Často totiž ordinuje nadbytečné výkony. "I za banální zákrok si pak tito často samozvaní lékaři účtují několikanásobně vyšší ceny, než je obvyklé, které pak nemusí pojišťovna proplatit," uvedl.

Kvalita zdravotní péče je podle Divokého v mnoha zemích rozdílná ve srovnání s tou, na které jsou lidé zvyklí v České republice. Především v Egyptě a některých dalších středomořských zemích se pojišťovna setkává s pochybnou odborností "lékařů" pracujících právě v hotelech. Na prověřeného specialistu navede klienta asistenční služba. Zástupci ERV proto pravidelně navštěvují oblíbená turistická místa a kontrolují úroveň smluvních klinik a nemocnic.

S cestovními kancelářemi se Češi letos v létě nejčastěji vypraví do Řecka. Divoký upozornil, že základním problémem v tamních nemocnicích je absence sester. O pacienty se po dobu léčby běžně stará rodina či známí. ERV proto podle něj hradí pobyt rodinného příslušníka coby opatrovníka. Kvůli nedostatku personálu je také v řeckých státních nemocnicích třeba počítat s delšími čekacími lhůtami, dodal.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy