Na koho můžou čeští zástupci v evropských pohárech narazit ve 3. předkolech?

Přestože ani jeden český fotbalový zástupce v evropských pohárech v rámci nové sezóny 2022/23 ještě nenastoupil, už nyní se čile může zaspekulovat na koho jednotlivé české týmy mohou narazit ve 3. předkolech jak Ligy mistrů, tak i Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Viktoria Plzeň, kterou ve 2. předkole příští týden ve středu řčeká první zápas s HJK Helsinky, může v další fázi narazit třeba na slovinský Maribor či arménský Pjunik Jerevan, tedy s mužstvy, se kterými už v minulosti předkola hrála. Může ale taktéž narazit na senzačního přemožitwele AS Řím z minulé sezóny Evropské konferenční ligy na norský Bodö/Glimt. V pondělí po třinácté hodině se svého soupeře dozví i Slovácko, které se tak může střetnout s dánským Midtjyllandem nebo s Fenerbahce Istanbul. A své případné soky poznají v evropské konferenční ligy pražská "S", přičemž Slavii může čekat Panathinaikos Atény a Spartu třeba AIK Stockholm.

Po rozdělení mistrovské části kvalifikace do dvou skupin je nyní jasné, že mistrovská Plzeň ve 3. předkole Ligy mistrů, pokud do ní postoupí přes HJK Helsinky, nenarazí na někohho z následujících dvojic: Ludogorec Razgrad - Shamrock a Ferencváros Budapešť - Slovan Bratislava a také na Apollon Limassol.

Západočeši naopak můžou narazit na soupeře, se kterými už má z minulosti zkušenosti v předkolech evropských pohárů, například na slovinský Maribor, se kterými se utkali v roce 2014 a přes který postoupili do základních skupin. Slovinský celek ale k postupu do 3. předkola Ligy mistrů potřebuje porazit účastníka základních skupin z loňského ročníku Ligy mistrů Šeriff Tiraspol, jemuž se senzačně podařilo porazit tehdy ve skupině i Real Madrid a to na Santiagu de Bernabéu.

Opět se taktéž můžou svěřenci kouče Michala Bílka střetnout i s arménským Pjunikem Jerevan, se kterým se Viktoriáni utkali již v roce 2011 kdy se poprvé v historii dostali do základní skupiny Ligy mistrů. Mimochodem, Pjunik Jerevan, jenž si letos v 1. předkole senzačně poradil s Kluží, před třemi lety si v kvalifikaci poradil i s jiným českým účastníkem Jabloncem.

Dalším zajímavým možným plzeňským soupeřem je pak norský Bodö/Glimt, který se ukázal vloni v rámci Evropské konferenční ligy, kdy dvakrát dokázal porazit pozdějšího vítěze této soutěže AS Řím (6:1 a 2:1) a dokázal se probojovat až do čtvrtfinále.

Pokud se úřadujícímu českému mistrovi podaří projít přes následující tři předkola Ligy mistrů a dostat se do její hlavní fáze, přiteklo by do klubové kasy Viktoriánům téměř 400 milionů korun.

Na svou premiérovou účast v evropských pohárech se v současnosti připravuje a těší Slovácko. To se, coby vítěz českého poháru, představí poprvé ve 3. předkole Evropské ligy, a bude tak čekat na někoho, kdo vypadne z 2. předkola Ligy mistrů. Konkrétně to bude někdo z následujících dvojic: Midtjylland - AEK Larnaka nebo Dynamo Kyjev - Fenerbahce Istanbul.

Slavia by mohla po Gibraltaru zase na jih, Sparta zase na sever

Evropská fotbalová unie UEFA pak zveřejnila i možné soupeře jak Slavie, tak i Sparty v rámci kvalifikace Evropské konferenční ligy. Sešívaní, které čeká soupeř z Gibraltaru St.Joseph´s ve 2. předkole, by mohli ve 3. předkole opět na jih, tentokrát do Řecka. Jejich soupeřem by mohl být totiž Panathinaikos Atény.

Dalšími možnými soupeři mohou být vítězové z následujících dvojic: rumunská Sepsi a Olimpie Lublaň, albánská Vllaznia a rumunská Craiova, slovinský Koper a Vaduz a moldavský Petrocub Hincesti a albánské Laci.

Nejtěžším možným soupeřem Sparty ve 3. předkole Evropské konferenční ligy by byl AIK Stockholm, jehož čeká ještě souboj s Poltavou. To Spartu ještě čekají duely s jiným severským soupeřem Vikingem Stavanger. Dále pak připadají v úvahu střetnutí s islandským Breidablikem, Podgoricou, skotským Motherwellem či irským Sligem Rovers.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal UEFA

Aktuálně se děje

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu kvůli izraelské invazi uteklo přes milion obyvatel

Přibližně milion lidí uprchlo za poslední tři týdny z města Rafah na jihu Pásma Gazy kvůli tamním bojům. Oznámil to podle agentury Reuters v úterý Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy