Pekarová mluví jak před listopadem 1989. Jen nahrává Kalouskovi, soudí komentátor

Markéta Pekarová Adamová

TOP 09 v posledních dnech neřeší pouze problémy kolem europoslance Jiřího Pospíšila, který se zapletl do korupční kauzy Dozimetr, ale také hádky předsedkyně Markéty Adamové s „otcem zakladatelem“ Miroslavem Kalouskem. Komentátor MF Dnes Petr Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS k tomuto sporu poznamenal, že některé výroky současné šéfky Sněmovny připomínají situaci před rokem 1989. Podle komentátora Info.cz Martina Schmarcze je pak neuvěřitelné, že předsedkyně vynáší detaily z tajných jednání, aby poškodila vlastní členy.

Předsedkyně TOP 09 v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínila uzavřenou debatu o důchodech, kde podle ní někdejší ministr financí navrhoval zmrazení důchodů. Jednání mělo proběhnout za zavřenými dveřmi a ještě před válkou na Ukrajině či vlnou zdražování.

„Vím, že šéfové stran často řeší problém, jak někdo něco vynese. Ale ještě jsem neviděl, aby předsedkyně vynášela na člena. To je něco neuvěřitelného, to se nedělá. Pokud má politika fungovat, tak se lidé dozvědí až výsledek po jednání. Tohle je neuvěřitelná kauza,“ pustil se do Pekarové Adamové ve vysílání komentátor Martin Schmarcz.

Zase to nepochopila, rýpl si Kalousek

Pekarová s údajným návrhem Kalouska ohledně důchodů nesouhlasí. Rýpla si navíc do jeho aktivity na sociálních sítích. „On vždy říká, že nesmíme mít vysoké schodky. To má pravdu, ale veřejně na Twitter už pak nenapíše, co říká interně na jednáních, že by jeho návrhy byly nepopulární. Myslím si, že mu do jisté míry schází zodpovědnost,“ dodala v letním vysílání pořadu 360°.

Na její slova v televizi Kalousek zareagoval v neděli. „Výrok paní předsedkyně není pravdivý. Debata zněla úplně jinak. Promiňte, že nebudu konkrétní, nevynáším do médií vnitrostranické diskuse za zavřenými dveřmi,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Posléze se rozepsal i na zmíněném Twitteru.

„Nechtěl jsem reagovat. Leč již potřetí v TV tvrdí Markéta Pekarová Adamová, že jsem za ‚zavřenými dveřmi‘ navrhoval zmražení důchodů. Zásadně nevynáším diskuze za ‚zavřenými dveřmi‘, jenom musím říct, že jsem to nenavrhoval. Tím nechci říct, že Markéta Pekarová Adamová lže. Jenom to asi zase nepochopila…,“ konstatoval veřejně spoluzakladatel TOP 09.

Podle komentátora Petra Koláře Kalouskovi vadí, že strana, kterou zakládal jako konzervativní, se v čele s Pekarovou posunula. Na diskuzi mezi oběma politiky ho zarazilo, že si to rozdávají na Twitteru a Kalousek otevřeně napíše takto ostrá slova. „Říká, že je úplně blbá,“ narážel komentátor na Kalouskovo rýpnutí.

Dala mu za pravdu

Přestřelka na Twitteru Kalouskovým příspěvkem neskončila. Reakce šéfky TOP 09 na sebe nenechala dlouho čekat. Mimo jiné podotkla, že podobné přestřelky na sociálních sítích ubližují současnému kabinetu i straně, kterou kdysi vedl. „Skutečnost, že ti tyhle tweety retweetují opoziční poslanci, jen ukazuje, jak velkou jim děláš radost a komu tím pomáháš. To jsem se ti bohužel marně snažila v uplynulých týdnech říct. Dál se těch přestřelek účastnit nebudu, poškozuje to stranu i vládu,“ uzavřela diskuzi.

„To je jak před listopadem 1989, což je od Pekarové velice zábavné. Dala jen Kalouskovi trochu za pravdu,“ komentoval její příspěvek Kolář.

Kalousek je bývalým ministrem financí i někdejším šéfem TOP 09, z vrcholné politiky ale odešel, je otázkou, zda to není jen dočasné. „Ukazuje se, že i když je politicky mimo, jeho vliv na stranu je stále velký. Přál bych si, aby jeho myšlenkový a ideový odkaz skutečně žil. Zodpovědnost, jak řešil finance a uměl nadřadit zájem celku, se dnes nevidí. Přál bych si, aby jako Guru ve straně zůstal, TOP 09 aktuálně působí rozháraným dojmem,“ řekl o vládní straně komentátor Schmarcz.

Tagy: