Teploty překročí v pondělí 31 stupňů, dál trvá nebezpečí vzniku požárů

foto Teplé počasí, vedra - ilustrační foto.

Praha - Teploty v Česku překročí v pondělí 31 stupňů Celsia. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vysokými teplotami s nízkým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje od pondělních 11:00 do 20:00. Vedle toho je dál v platnosti upozornění před nebezpečím vzniku požáru, hrozí rovněž na celém území Česka. Dnes bylo nejtepleji v Plzni - Bolevci, teplota tam vystoupala na 32,2 stupně Celsia, řekla ČTK Dagmar Jandová z ČHMÚ. Rekordní maxima dnes meteorologické stanice měřící alespoň 30 let nezaznamenaly.

Horké počasí přetrvává v Česku od úterý. V posledních dnech panovalo horko hlavně na Moravě a ve Slezsku. Od čtvrtka bylo nejtepleji ve Strážnici na Hodonínsku. Ve čtvrtek tam meteorologové naměřili 37,3 stupně Celsia, v pátek 35,4 stupně a v sobotu 36,3 stupně Celsia. V Čechách bylo v sobotu o něco chladněji, odpoledne se zejména v Praze a v části středních Čech vyskytly bouřky.

Dnes teploty překračovaly tropickou třicítku. Po Plzni - Bolevci zaznamenaly dnes druhou nejvyšší teplotu shodně tři stanice. Ve Stankově na Domažlicku, v Doksanech na Litoměřicku a ve Strážnici naměřili shodně 31,4 stupně Celsia.

Odborníci při horkém počasí doporučují lidem pít dostatek nealkoholických nápojů a omezit pohyb hlavně kolem poledne a odpoledne. Varují rovněž před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti. Zároveň upozorňují motoristy, aby v rozpálených autech ani na krátkou dobu nenechávali děti a zvířata.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď