Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň si zahraje s Helsinkami o postup, podzim v Evropě i tučnou prémii

Odvetu 2. předkola Ligy mistrů rozehrají od 19:00 fotbalisté Plzně. Před vyprodanou arénou přivítají HJK Helsinky, které minulou středu porazili 2:1. Pokud druhý soutěžní zápas v sezoně zvládnou, zajistí si vedle postupu do další kvalifikační fáze i účast ve skupině Evropské konferenční ligy. V hlavní části pohárů chyběli v posledních třech ročnících.

Viktorii poslal na umělé trávě v Helsinkách do vedení Tomáš Chorý z penalty. Domácí v závěru první půle favorita zatlačili a krátce po změně stran vyrovnali. O těsném vítězství českých šampionů rozhodl v 57. minutě Jan Kopic. Ve zbytku duelu svěřenci trenéra Michala Bílka udrželi výsledek díky urputné defenzivě.

"Udělali jsme suprový krok směrem do Evropy. Doma jim nenecháme ani metr prostoru. Těším se, že přijde hodně našich fanoušků. Věřím, že jim ukážeme peklo jak v hledišti, tak na hřišti," prohlásil útočník Chorý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání HJK Helsinky – Plzeň

Plzeň na svém hřišti v pohárech od debaklu 0:5 s Realem Madrid ve skupině Ligy mistrů v listopadu 2018 neprohrála v posledních osmi zápasech a z toho sedmkrát zvítězila. "Ani doma nás nebude čekat nic jednoduchého. Ale věřím tomu, že bude plný stadion, lidé nás povzbudí a že to prostě dotlačíme do výsledku, který nám zaručí postup dál," uvedl Bílek.

Pro západočeský klub, který stále hledá nového majitele, by finanční bonus ve výši zhruba 75 milionů korun za postup do skupinové fáze EKL, znamenal jistou úlevu a vzpruhu do další fáze kvalifikace.

Bílek naznačil, že Viktoria bude i tentokrát vycházet z poctivé obrany. "Zvolíme takovou taktiku, která nám přinese úspěch. Jestli budeme hrát víc dopředu, jestli to bude poctivý zodpovědný blok kolem půlky, uvidíme," konstatoval plzeňský kouč.

Maribor, nebo Tiraspol

Západočeši narazí v případě postupu ve 3. předkole Ligy mistrů na lepšího z dvojice NK Maribor/Šeriff Tiraspol. Pokud s Helsinkami vypadne, potká paradoxně Maribor, nebo Tiraspol ve 3. předkole Evropské ligy. Slovinský tým remizoval v úvodním duelu s moldavským soupeřem doma 0:0.

Plzeň letos bojuje o Ligu mistrů jako jediný český zástupce. Skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 přímo coby vítěz tuzemské nejvyšší soutěže. Posledních pět startů v kvalifikaci ale Viktorii účast v hlavní fázi nevyneslo. Pokud vyřadí tři soupeře, dostane za postup do skupinové fáze Champions League prémii ve výši zhruba 400 milionů korun.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články