Krejčíková rozehrála Prague Open suverénním vítězstvím, pokračují i tři české teenagerky

Čtyři české tenistky v čele s úřadující šampionkou Barborou Krejčíkovou postoupily v úterý na turnaji Livesport Prague Open do 2. kola. Zatímco druhá nasazená Krejčíková potvrdila vítězstvím 6:3, 6:1 nad Ruskou Annou Blinkovovou roli favoritky, Lucie Havlíčková, Linda Nosková a Dominika Šalková si připsaly na tvrdém povrchu ve Stromovce první výhru na turnaji WTA v kariéře.

Praha (Aktualizováno: 17:02 26. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Krejčíková v úvodním zápase na Prague Open 2022

Barbora Krejčíková v úvodním zápase na Prague Open 2022 | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Juniorská vítězka letošního Roland Garros Havlíčková zdolala krajanku Barboru Palicovou 6:2, 7:6. Nosková, která vyhrála juniorské French Open loni, postoupila po skreči ruské soupeřky Natalii Vichljancevové za stavu 6:2, 3:1. Šalková přehrála Švýcarku Ylenu In-Albonovou 6:1, 6:4.

Ráno jsem poprvé vstala před budíkem, komentovala životní úspěch na Roland Garros Havlíčková

Číst článek

Krejčíková vyzve v dalším kole Japonku Nao Hibinovou, 251. hráčku žebříčku. Havlíčková narazí na světovou dvojku Anett Kontaveitovou, která deklasovala Gruzínku Jekatěrinu Gorgodzeovou 6:0, 6:1.

Nosková bude čelit nasazené pětce Alizé Cornetové z Francie a Šalková se už ve středu utká s poslední wimbledonskou čtvrtfinalistkou Marií Bouzkovou.

Šestadvacetiletá Krejčíková porazila o tři roky mladší Blinkovovou i potřetí. Osmnáctá hráčka světa, která minulý týden vypadla ve čtvrtfinále v Hamburku, sice ztratila úvodní dva servisy, pokaždé ale soupeřce hned brejk oplatila.

Díky dalšímu v osmé hře získala první set. Pak už byla loňská dvojnásobná vítězka Roland Garros při svém podání stoprocentní a poté, co zužitkovala další tři brejkboly, dovedla za hodinu a 18 minut utkání k vítězství.

„Je to úžasné, čekala jsem celý rok, abych si zahrála v Česku. Těšila jsem se na fanoušky a amtosféru. Jsem ráda, že tady takový turnaj je. Hraju tady strašně rád,“ smála se Krejčíková před mikrofonem Radiožurnálu.

Úspěch Havlíčkové

Havlíčková český duel s Palicovou hrála o 21 minut déle. „Za vítězství jsem ráda. Je to moje první výhra na turnaji WTA a moc si jí cením. Výhra na Roland Garros mi dodala hodně sebevědomí a pomáhá mi v těžkých momentech, že si člověk vzpomene na to, co tam zahrál a dokázal,“ řekla na tiskové konferenci Havlíčková.

Tenistka z Prahy, které patří ve světovém žebříčku až 787. místo, prolomila v prvním setu třikrát servis soupeřky. Sadu získala při čtvrtém setbolu.

Osmnáctiletá Palicová, jež vyřadila v kvalifikaci bývalou světovou dvanáctku Yaninu Wickmayerovou, ve druhém setu duel zdramatizovala. Šla do vedení 3:0, pak sice o náskok přišla, ale po dalším brejku vedla ještě 4:3. Havlíčková ale výsledek otočila.

V desáté hře bylo utkání na chvíli přerušeno kvůli nevolnosti jednoho z podavačů míčků. Havlíčková tou dobou ještě nevyužila dva mečboly, v následném tie-breaku ale za stavu 6:5 třetí možnost na ukončení zápasu zužitkovala.

Nervózní závěr Šalkové

První vítězství na okruhu WTA slaví také osmnáctiletá Šalková. Hráčka TK Sparta Praha, která se do turnaje dostala z kvalifikace, vyřadila 123. hráčku světa In-Albonovou za 66 minut.

První set vyhrála jasně díky třem brejkům, ve druhé sadě ale za stavu 5:1 prohrála tři hry za sebou a nevyužila šest mečbolů. Teprve až v desáté hře proměnila celkově sedmý pokus a mohla slavit životní úspěch.

„Ten konec byl hodně nervózní. Ze začátku jsem hrála výborně. Pak mi zbýval poslední míček a říkala jsem si, že už je to jen kousek od vítězství. Začala jsem být nervózní a málem to bylo ve druhém setu 5:5. Naštěstí jsem konec zvládla,“ uvedla Šalková.

„Byla jsem překvapená z toho, jak mi to šlo. Ale hraju rychlý tenis. Takže když mi to padá, mají s tím problémy i hráčky, které jsou v žebříčku o hodně míst výš,“ dodala. Ve druhém kole potká čtvrtfinalistku Wimbledonu a krajanku Marii Bouzkovou.

Sedmnáctiletá Nosková proměnila proti kvalifikantce Vichljancevové, která se doslala do hlavní soutěže jako lucky loser, v prvním setu tři brejkboly a za 35 minut získala sadu ve svůj prospěch. Po čtvrté hře druhé sady si pětadvacetiletá Ruska nechala ošetřit nohu a následně z duelu odstoupila.

Zatímco nasazená jednička Kontaveitová smetla 126. hráčku světa Gorgordzeovou za 48 minut 6:0, 6:1, turnaj skončil pro turnajovou čtyřku Soranu Cirsteaovou. Dvaatřicetiletá Rumunka prohrála 5:7, 4:6 s kvalifikantkou Oksanou Selechmetěvovou z Ruska.

Ve středu se z Češek utkají Bouzková se Šalkovou. Podle organizátorů je už nyní na víkendové rozhodující boje vyprodáno.

Výsledky českých hráček na tenisovém turnaji v Praze

Tenisový turnaj žen Livesport Prague Open (tvrdý povrch, dotace 251.750 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:

Havlíčková - Palicová (obě ČR) 6:2, 7:6 (7:5), Šalková (ČR) - In-Albonová (Švýc.) 6:1, 6:4, Nosková (ČR) - Vichljancevová (Rus.) 6:2, 3:1 skreč, Krejčíková (2-ČR) - Blinkovová (Rus.) 6:3, 6:1.

dpr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme