Tchaj-wan nasadil stíhačky, 50 čínských letadel překročilo dělicí linii

foto Stíhací letoun ve vzdušném prostoru mezi Tchaj-wanem a Čínou na snímku z 5. srpna 2022.

Tchaj-pej/Peking/Washington - Tchaj-wan dnes vyslal stíhačky, aby varovaly 49 čínských letadel před vstupem do jeho vzdušné obranné zóny, uvedlo podle agentury Reuters tamní ministerstvo obrany. Všechna čínská letadla pak krátce překročila střední linii Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranici dělící obě strany. Tu překročily i čínské lodě, a Tchaj-pej proto uvedl do pohotovosti i námořnictvo a protivzdušnou obranu.

Peking, jehož ozbrojené síly nyní v okolí Tchaj-wanu provádí rozsáhlé manévry, bojová letadla přes tuto linii vyslal podle Tchaj-peje už v předchozích dnech. Dnes tchajwanské ministerstvo obrany takové počínání odsoudilo a podotklo, že Čína vážně poškozuje status quo v oblasti.

Peking se rozhodl vyostřit napětí v oblasti poté, co do Tchaj-peje přes opakovaná čínská varování dorazila šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a stala se tak nejvýše postavenou návštěvou z USA od začátku tisíciletí. Čína krok ostře odsoudila a zanedlouho zahájila vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova.

Dnes čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí letecké a námořní manévry ve třech směrech od břehů Tchaj-wanu s cílem "otestovat společné bojové schopnosti jednotek". Cvičení zahájené ve čtvrtek podle Pekingu potrvá do konce víkendu.

Čína ukončí v řadě oblastí spolupráci s USA, pokračuje v manévrech

Čína kvůli návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu a vojenství. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo zahraničí. Úřad již dříve informoval, že uvalí neupřesněné sankce na Pelosiovou a její nejbližší rodinu.

Čína pozastaví jednání o klimatu, dialog mezi vojenskými představiteli USA a Číny, přeshraniční spolupráci týkající se kriminality, jednání o námořní bezpečnosti a vztahy v oblasti imigrační a protidrogové politiky.

Dialog okolo změny klimatu a boje proti obchodu s drogami, jako je fentanyl, patřil mezi oblasti, v nichž obě země našly společnou řeč, uvedla agentura AP. Pozastavení této spolupráce ze strany Pekingu by mohlo mít významné dopady na úsilí, které země vynaložily na to, aby dosáhly v těchto otázkách pokroku.

Čína a Spojené státy jsou největšími světovými znečišťovateli klimatu, společně produkují téměř 40 procent všech emisí z fosilních paliv. Jejich vrcholní diplomaté pro klima, John Kerry a Sie Čen-chua, udržovali úzké vztahy, které se datují až k Pařížské dohodě, jež byla schválena díky průlomovým jednáním mezi nimi a dalšími stranami.

Čína se po Kerryho urgencích na loňském globálním klimatickém summitu OSN v Glasgow zavázala, že bude s USA intenzivně spolupracovat na snižování emisí. Kerry však Čínu nedokázal přesvědčit, aby výrazně urychlila odklon od spotřeby uhlí.

Pelosiová se stala nejvýše postaveným představitelem Spojených států, který navštívil Tchaj-wan za posledních 25 let. Peking považuje Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky "jedné Číny" na ostrově neexistuje samostatná politická entita a Peking se staví proti tomu, aby ostrov vedl vlastní jednání se zahraničními vládami. Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v pevninské Číně pokračuje režim jedné strany.

USA jsou připraveny reagovat na vše, co se Čína rozhodne udělat, uvedl Kirby

Reakce Pekingu na cestu Pelosiové je extrémní a neopodstatněná, řekl Blinken

Vojenské cvičení čínské armády v okolí Tchaj-wanu představuje významnou eskalaci napětí, prohlásil dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Reakci Pekingu na návštěvu Pelosiové označil za extrémní a zcela neopodstatněnou, informují světové zpravodajské agentury. Vyjádřil obavu, že manévry destabilizují celý region.

Šéf americké diplomacie se k situaci vyjádřil na okraj ministerského setkání Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Kambodži, kterého se účastnili i představitelé některých dalších států. Akci poznamenal vývoj kolem Tchaj-wanu, který si čínská vláda nárokuje, přestože je po desetiletí řízen nezávisle. Ostrov v úterý přijal v podobě Pelosiové nejvýše postavenou návštěvu z USA za posledních 25 let, což Peking má za nepřijatelné. V reakci spustil rozsáhlá vojenská cvičení, při nichž se čínské lodě mimořádně přiblížily k Tchaj-wanu, zatímco do okolních vod dopadlo několik čínských raket.

"Tyto provokace představují významnou eskalaci," citovala Blinkena agentura AFP. "Čína se rozhodla reagovat přehnaně a využít návštěvu paní Pelosiové jako záminku... Fakt je ten, že její návštěva byla poklidná. Neexistuje žádné opodstatnění pro tuto extrémní vojenskou reakci," řekl ministr zahraničí.

Blinken vystoupil po jednání se zástupci ASEAN, na němž podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters řekl, že Spojené státy chtějí situaci uklidnit. Čínu údajně obvinil, že se snaží zastrašit nejen Tchaj-wan, ale i jeho sousedy. Washington podle ministra zahraničí nadále stojí za svými partnery a spojenci. Mezi ty lze řadit i Tchaj-wan, byť s ním USA nemají formální diplomatické vztahy.

Setkání ministrů zahraničí ASEAN se účastnili i šéfové diplomacií Ruska nebo Číny. Agentura AP napsala, že Blinken se při dnešním jednání setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem i se šéfem čínské diplomacie Wang Iem. "Blinken, který do místnosti vstoupil jako poslední, se na Lavrova ani nepodíval, když usedal na své místo o několik židlí vedle, stejně jako na Wanga, který byl usazený o kousek dál u stejného stolu jako Lavrov," píše AP.

Podle Blinkena při ministerském setkání v Phnompenhu došlo na "energickou komunikaci" stran Tchaj-wanu. USA prý opakovaně dávají Pekingu najevo, že nechtějí vyvolat žádnou krizi. Bilaterální jednání mezi ministry zahraničí Číny a USA se nicméně nekonalo.

Bílý dům si mezitím v noci na dnešek předvolal čínského velvyslance v USA Čchina Kanga, aby počínání Pekingu odsoudil, napsal list The Washington Post. "Po krocích Číny... jsme předvolali velvyslance Čchina Kanga, abychom mu předali demarši ohledně provokativních kroků (Pekingu)," řekl deníku mluvčí prezidentské kanceláře John Kirby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď