Martincová si čtvrtfinále ve Washingtonu nezahraje, vypadla s Azarenkovou

foto Ilustrační foto - Česká tenistka Tereza Martincová (na snímku z 23. září 2021).

Washington/Los Cabos - Tenistka Tereza Martincová se do čtvrtfinále turnaje ve Washingtonu neprobojovala. Sedmadvacetiletá rodačka z Prahy dnes prohrála na tvrdém povrchu s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska 6:7, 2:6. Třiasedmdesátá hráčka světa si připsala šestou porážku z posledních sedmi zápasů.

Martincová nestačila na turnajovou čtyřku Azarenkovou i ve druhém vzájemném zápase. Před rokem s dvacátou hráčkou světa prohrála v prvním kole US Open. Třiatřicetiletá Běloruska se střetne v další fázi s Číňankou Wang Si-jü.

Jediná česká zástupkyně ve dvouhře Martincová zahájila utkání s favoritkou lépe a ujala se brzy vedení 2:0. Poté ale ztratila servis a vyrovnané utkání dospělo do zkrácené hry. Zde měla pražská rodačka za stavu 6:5 setbol, ten ale při svém podání nevyužila. Celkem v tie-breaku ztratila šestkrát svůj servis a prohrála jej 7:9.

Ve druhém setu prohrála Martincová úvodní čtyři hry za sebou a tuto ztrátu už později nedokázala stáhnout. Přestože se ji podařilo získat ještě jeden brejk, za stavu 2:5 přišla znovu o servis a Azarenková mohla po dvou hodinách a dvanácti minutách slavit postup.

Světová tenisová jednička Medveděv je v Mexiku v semifinále

Světová jednička Daniil Medveděv na prvním turnaji po měsíci a půl postoupil do semifinále a ideálně tak pokračuje v přípravě na obhajobu titulu na US Open. Ruský tenista v mexickém Los Cabos porazil dvakrát 6:2 Ričardase Berankise z Litvy a míří za prvním titulem v sezoně.

Medveděv hrál naposledy v červnu na Mallorce. Poté musel vynechat Wimbledon, kde ruští a běloruští hráči nesměli kvůli invazi na Ukrajinu startovat. V Mexiku v úvodním duelu porazil australského outsidera Rinkyho Hijikatu.

"Byly to úplně jiné zápasy," srovnal oba soupeře v Los Cabos. "Ričardas hrál mnohem agresivněji. Čím dál dojdeš, tím těžší zápasy jsou a tím i větší tlak. Ale zatím hraju slušně," řekl Medveděv po 251.výhře v kariéře.

V semifinále čeká šestadvacetiletého Rusa srbský tenista Miomir Kecmanovič. Obě utkání zvládl ve dvou setech i druhý nasazený Kanaďan Félix Auger-Aliassime, jenž ve čtvrtfinále vyřadil Američana Stevea Johnsona 6:4, 7:6.

Nadal si obnovil zranění břišních svalů a turnaj v Montrealu vzdal

Rafael Nadal nemá ani po měsíci doléčené břišní svaly, kvůli nimž nedohrál Wimbledon, a příští týden se na turnaji Masters v Montrealu nepředstaví. Na tréninku si šestatřicetiletý španělský tenista zranění obnovil a dnes se z důležité přípravy před US Open odhlásil. Grandslam v New Yorku začne 29. srpna.

"Už nějakou dobu jsem trénoval bez servisu. Před čtyřmi dny jsem začal s podáním, všechno šlo dobře, ale včera po normálním tréninku jsem ucítil mírné potíže a dneska přetrvávají," popsal Nadal, jenž letos vyhrál Australian Open i Roland Garros, ale snahu o vylepšení rekordní sbírky na 23 titulů z grandslamů mu ve Wimbledonu překazilo zdraví.

Třetí hráč světového žebříčku na londýnské trávě odstoupil před semifinálovým zápasem s Australanem Nickem Kyrgiosem. Po nucené pauze plánoval, že se vrátí v Montrealu, kde pětkrát vybojoval trofej. "Po konzultaci s mým doktorem to budeme léčit konzervativně a dáme tomu ještě pár dnů, než se vrátím k zápasům," řekl Nadal.

Montrealský turnaj přišel o další hvězdu. O den dříve potvrdil svou absenci wimbledonský šampion Novak Djokovič, protože je odpůrcem očkování proti covidu-19 a bez něj do Kanady nesmí cestovat.

Lehečka je v Liberci v semifinále, Macháč loňské finále neobhájí

Největší favorit na zisk titulu na tenisovém challengeru v Liberci Jiří Lehečka postoupil po dnešní výhře nad krajanem Vítem Kopřivou do semifinále. Loňské finále na Svijany Open neobhájí Tomáš Macháč, jenž vypadl ve čtvrtfinále.

Pětašedesátý hráč světového žebříčku Lehečka porazil téměř o sto míst níže postaveného Kopřivu po setech 6:4, 6:1. V boji o finále čeká dvacetiletého daviscupového reprezentanta překvapení turnaje Giovanni Meptshi Perricard z Francie, až 493. tenista světa, jenž se do semifinále probil z kvalifikace.

Jednadvacetiletý Macháč v Liberci absolvoval první turnaj od poloviny dubna a vleklém zranění žeber. Proti druhému nejlepšímu finskému tenistovi Ottovi Virtanenovi sice čtvrtý nasazený získal první set 6:2, další sady ale prohrál 3:6, 2:6.

Semifinále dvouhry je na programu v sobotu spolu s finále čtyřhry, v němž se představí domácí pár Roman Jebavý, Adam Pavlásek.

Výsledky tenisových turnajů

(řazeno podle výše dotace)

Turnaj mužů a žen ve Washingtonu

(tvrdý povrch, dotace muži 2,108.110 dolarů / ženy 251.750 dolarů):

Muži

Dvouhra - 3. kolo:

Rubljov (1-Rus.) - Cressy (13-USA) 6:4, 7:6 (10:8), Kyrgios (Austr.) - Opelka (4-USA) 7:6 (7:1), 6:2, Korda (USA) - Dimitrov (5-Bulh.) 4:6, 6:1, 6:2, Tiafoe (10-USA) - Van de Zandschulp (8-Niz.) 4:6, 6:2, 6:3. Wolf (USA) - Rune (9-Dán.) 7:5, 4:6, 6:3.

Ženy:

Dvouhra - 2. kolo:

Raducanuová (2-Brit.) - Osoriová (Kol.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:4), Wang Sin-jü (Čína) - Vekičová (Chorv.) 4:6, 7:5, 6:1, Azarenková (4-Běl.) - Martincová (ČR) 7:6 (9:7), 6:2, Kanepiová (6-Est.) - Kalinská (Rus.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:3. 

Turnaj mužů v Los Cabos v Mexiku

(tvrdý povrch, dotace 808.770 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Medveděv (1-Rus.) - Berankis (Lit.) 6:2, 6:2, Auger-Aliassime (2-Kan.) - Johnson (USA) 6:4, 7:6 (7:3), Kecmanovič (4-Srb.) - Nakashima (6-USA) 6:2, 6:4. 

Turnaj žen v San Jose

(tvrdý povrch, dotace 757.900 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:

Rogersová (USA) - Sakkariová (1-Řec.) 6:1, 6:3, Sabalenková (4-Běl.) - Dolehideová (USA) 5:7, 6:1, 7:5, Gauffová (6-USA) - Ósakaová (Jap.) 6:4, 6:4.

Challenger Svijany Open v Liberci

(antuka, dotace 45.730 eur)

Dvouhra - čtvrtfinále:

Lehečka (1-ČR) - Kopřiva (7-ČR) 6:4, 6:1, Virtanen (Fin.) - Macháč (4-ČR) 2:6, 6:3, 6:2.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 14:00 19°C

Celá předpověď