D1 u Prahy zcela uzavřely spadlé dráty. Policie po sedmi hodinách obnovila provoz

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily provoz na 15. kilometru D1

Dálnici D1 na 15. kilometru u Prahy uzavřely v pátek večer v obou směrech spadlé dráty vysokého napětí. Ty se poroučely k zemi kvůli silnému větru a dešti. Dálnice byla uzavřena, policie dopravu odkláněla, ale i na objízdných trasách provoz komplikovaly následky bouře. Policie to oznámila na Twitteru. Situaci na místě nepomohli ani netrpěliví řidiči. V sobotu, krátce po třetí hodině ráno, byl provoz obnoven.

Dálnice se uzavřela krátce před 20:30, uvedlo Národní dopravní informační centrum (NDIC). „Ve směru na Brno spadly vlivem silného větru a deště na těleso dálnice dráty vysokého napětí,“ uvedla policie na Twitteru. Objízdné trasy v obou směrech stanovila přes Jažlovice a Všechromy, oznámila později. „Prosíme, jeďte s co nejvyšší opatrností vzhledem k počasí, padajícím stromům, drátům a hustému provozu na objízdných trasách,“ nabádala.

O uzavírce D1 trvající do ranních hodin policie informovala kolem 23:00. „Důvodem je, dle vyjádření technika energetické společnosti, potřeba na místo přijet s těžkou technikou, aby bylo možné odklidit veškeré následky silného větru a deště,“ doplnila.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla bude uzavírka trvat až do ranních hodin. „Energetici jsou již na místě, ale jejich práce bude podle odhadů pokračovat až do sedmé hodiny v sobotu ráno. Policie a asistence ŘSD dopravu zatím odklání na exitech 15 a 10,“ popsal Rýdl. Dodal, že radí na D1 v oblasti křížení s pražským okruhem vůbec nevjíždět.

V sobotu ráno policejní mluvčí Michaela Richterová informovala, že byl provoz obnoven. K tomu podle ní došlo po třetí hodině ráno.

Situaci na místě komplikovali neukáznění řidiči, kteří se otáčeli a v protisměru projížděli záchranářskou uličkou k nejbližšímu sjezdu. „Jedná se o desítky aut, dokonce vytvořili další kolonu v protisměru. Kdyby jela sanitka nebo hasiči, asi raději nedomýšlet,“ popsal pro CNN Prima NEWS svědek přímo z místa. Nezodpovědné jednání řidičů dokazuje i video, které má redakce k dispozici.

Energetici vedení, které spadlo na D1, vypnuli, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Ve středních Čechách bouře podle ní způsobila šest poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo kolem 21:00 zejména v okresech Praha-východ a Benešov 15 000 domácností, o dvě hodiny později ještě 9 000 odběrných míst.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek kolem 20:45 uvedl, že kolem Českého Brodu, Benešova a Říčan se vyskytly velmi silné bouřky s nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině a kroupami velkými do dvou centimetrů. „Bouřky v nejbližších dvou hodinách budou postupovat k východu do okresu Kolín, Kutná Hora a Čáslav,“ doplnili meteorologové.

Bouřkou poškozené vedení vysokého napětí loni v červnu dočasně zastavilo provoz na dálničním křížení D1 a D46 u Vyškova. Dráty tam bylo nutné snést, protože hrozil jejich pád na dálnici a ohrožení provozu.

Tagy: