Viktoria Plzeň - Šeriff Tiraspol 2:1. Plzeň zvládla i domácí odvetu a zahraje si o skupinu Ligy mistrů

Fotbalisté Viktorie Plzeň navázali v odvetě 3. předkola Ligy mistrů proti Šeriffu Tiraspol na první utkání a zvítězili 2:1. Západočeši si tak zajistili postup do play-off o účast v základní skupině soutěže. V něm se střetnou s ázerbájdžánským Karabachem. Skóre ve Štruncových sadech otevřel Jan Kliment, po přestávce vyrovnal z penalty Rasheed Akanbi a vítězný gól Plzně vsítil Jhon Mosquera.

Plzeň (Aktualizováno: 21:50 9. 8. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kliment slaví vstřelenou branku

Jan Kliment slaví vstřelenou branku | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Trenér domácích Michal Bílek sáhl po stejné sestavě, která dokázala před týdnem vyhrát v Tiraspolu 2:1. S vidinou toho, že se Plzeň po devíti letech dostane do Ligy mistrů, hnal hráče plný stadion.

Na tiskové konferenci mluvil Bílek o zodpovědném bránění, což hráči Viktorie plnili v prvních minutách na jedničku. Technicky dobře vybavení hráči Tiraspolu se i přes převahu k ohrožení brány nedostali.

Naopak Plzeň dala z první větší příležitosti gól. Krásná akce z pravé strany skončila spoluprací dvou útočníků. Tomáš Chorý sklepl míč Janu Klimentovi a ten ranou po zemi potvrdil svou dobrou formu - 1:0.

Hráči Šeriffu měli optickou převahu, ale zmohli se jen na střely z dálky a centry, které posbíral gólman Jindřich Staněk. Na druhé straně byl při centru Plzně zatažen Chorý za dres Stefanosem Evangelouem. Rozhodčí nařídil penaltu, Chorý ji ale neproměnil. Svůj pokus sice poslal na druhou stranu od brankaře, ale těsně zároveň minul tyč. Hráči Viktorie šli do šaten se zaslouženým vedením.

Po návratu je ale čekal pořádný šok. Milan Havel při bránění pronikajícího útočníka zasáhl míč rukou a výhodu penalty dostal Šeriff. Tu stejně jako v prvním zápase s přehledem proměnil Rasheed Akanbi. Plzeň ihned reagovala na druhé straně, ránu Jana Kopice ale vytlačil brankář na roh.

Fotbalová Sparta a Kuchta se odvolali proti pětizápasové stopce, trest se jim zdá neadekvátní

Číst článek

Akční vstup do první půle pokračoval, Staněk musel proti střele Mudasira využít všechny své centimetry ke skvělému zákroku. Další magický zásah od Staňka následoval po hlavičce Abou Outtary. Během osmi minut viděli diváci dvakrát více šancí než za celý první poločas.

Domácí přežili hodně krušné chvíle a v 62. minutě se opět ujali vedení. Jhon Mosquera se až příliš jednoduše dostal po rohu k míči a uklidil ho do sítě - 2:1. Vedení dlouho nemusel vydržet, ale Staněk předvedl další skvělý zákrok. 

Že bude večer v Plzni veselo bylo jasno už kolem 85. minuty, když šel po druhé žluté ze hřiště stoper hostí Evangelou. Viktoria už zápas v klidu dohrála a díky dvěma výhrám proti Šeriffu Tiraspol si zajistila podzimní účast v Evropské lize. O Ligu mistrů si v play-off zahraje s ázerbájdžánským FK Karabach.

Viktoria Plzeň - Šeriff Tiraspol 2:1 (1:0)

Branky: 10. Kliment, 61. Mosquera - 47. Rasheed z pen. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Havel, Dedič - Pernambuco, Evangelu, Tejan. ČK: 85. Evangelu. Diváci: 10.770. První zápas: 2:1, postoupila Plzeň.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme