Kyjev tvrdí, že za útokem na krymskou základnu mohou být partyzáni. Musk znovu prodával akcie Tesly

Ranní check

Ranní check Zdroj: E15

Ukrajina se nehlásí k útoku na vojenskou základnu na Krymu.
Ukrajina se nehlásí k útoku na vojenskou základnu na Krymu.
Elon Musk prodal další akcie Tesly.
Jižní větví ropovodu Družba neteče surovina.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 222. den roku, svátek má Vavřinec, před třinácti lety při výbuchu plynu v Dole Handlová na Slovensku zahynulo 11 záchranářů a 9 horníků.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Kyjev se nehlásí k výbuchu na krymské základně

Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za úterní výbuchy na ruské letecké základně na anektovaném Krymu. Na kanálu nezávislé ruské televize Dožď na platformě YouTube to řekl poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Samozřejmě ne,“ odpověděl Podoljak na otázku, zda je Kyjev odpovědný za exploze na základně Saky u Novofedorivky. Nevyloučil, že za nimi mohou stát partyzánské skupiny, které podle něho nabírají na síle v regionech Ukrajiny okupovaných Ruskem. Zmínil při tom Záporožskou a Chersonskou oblast.

Exploze si podle místních úřadů vyžádaly jednoho mrtvého z řad civilistů a devět zraněných včetně dvou dětí. Ruská média v úterý neoficiálně informovala, že jejich příčinou bylo porušení požárních bezpečnostních pravidel. Ruská agentura TASS uvedla, že na základně jsou vojenská letadla a vrtulníky včetně strojů vojenského námořnictva a nachází se zde také výcvikové středisko pilotů námořnictva.

✅ Musk prodal akcie Tesly za 6,9 miliardy dolarů

Šéf společnosti Tesla Elon Musk opět prodal akcie automobilky, tentokrát v hodnotě 6,9 miliardy dolarů. Vyplývá to z výkazů pro Americkou komisi pro kontrolu cenných papírů (SEC). Agentura Reuters k tomu napsala, že s vidinou právní bitvy se společností Twitter ohledně dohody o jejím převzetí chce Musk zabránit rozprodeji akcií Tesly.

Musk přitom letos v dubnu řekl, že neplánuje další prodej svého podílu Tesly. Stalo se to poté, co prodal akcie v hodnotě 8,6 miliardy dolarů. Právní experti ovšem tvrdí, že pokud šéf Tesly a společnosti SpaceX prohraje svoji při s Twitterem a bude nucen ho koupit nebo zaplatit vysokou pokutu, je možné, že bude muset prodat další akcie společnosti vyrábějící elektromobily.

Musk v dubnu za technologickou firmu Twitter nabídl 44 miliard dolarů, později ovšem od dohody ustoupil a obě strany nyní čeká dlouhá právní bitva, která Muska může přijít na miliardy dolarů.

✅ Vláda v Londýně se chystá na možné odstávky plynu i pro domácnosti

Britská vláda zvažuje, že pokud by v lednu přišly mrazy a zároveň v zemi panoval nedostatek elektrické energie, zavedla by organizované odstávky plynu pro průmyslové podniky, a dokonce i domácnosti. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené s krizovým scénářem.

Podle krizového plánu se může stát, že v důsledku propadu dovozu elektrické energie z Francie a Norska a mrazivého počasí by v lednu vláda musela na čtyři dny spustit nouzová opatření pro úsporu plynu. Podle toho nejčernějšího scénáře by v Británii mohla chybět až šestina elektrické energie, která se s v zemi spotřebuje v nejnáročnějším období.

Šlo by o krajní situaci, kdy by už byly uvedeny do provozu i záložní uhelné elektrárny. „Nejde o scénář, jaký očekáváme,“ uvedlo však v prohlášení ministerstvo obchodu, energetiky a průmyslové strategie.

✅ Ceny ropy mírně klesají

Ceny ropy šly ve středu zvolna dolů, jelikož obchodníci čekají, že klíčový ropovod z Ruska do Evropy nejspíš brzy obnoví toky a reagovali na zvýšení zásob suroviny v USA. Ropa typu Brent se prodává za necelých 96 dolarů a WTI klesla na zhruba devadesát dolarů po úterních mírných výkyvech.

Vyvolaly je informace, že Ukrajina 4. srpna zastavila přívod ropy přes jižní část ropovodu Družba do Maďarska, České republiky a Slovenska, protože sankce zablokovaly platbu moskevského tranzitního poplatku.

Český provozovatel ropovodů Mero ČR uvedl, že očekává obnovení služeb do dnů. Experti podotýkali, že problém je podle dosavadních informací zřejmě na ukrajinské straně a jeho dopady tak nejspíš budou omezené.

✅ Akcie v USA po ztrátách technologických firem oslabily

Akcie ve Spojených státech v úterý oslabily. Ztrácely hlavně technologické společnosti kvůli nepříznivému výhledu výrobce čipů Micron Technology. Obchodníci nyní čekají na údaje o americké inflaci za červenec, které naznačí, jak moc bude centrální banka USA (Fed) zvyšovat úroky.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 0,18 procenta. Širší index Standard & Poor’s 500 se snížil o 0,42 procenta a index technologického trhu Nasdaq se propadl o 1,19 procenta.

Největší ztráty zaznamenaly firmy ze sektorů informačních technologií, komunikačních služeb a výrobci spotřebního zboží. Akcie Micron Technology klesly poté, co firma snížila odhad tržeb na čtvrté čtvrtletí a varovala, že poptávka po čipech používaných v osobních počítačích a chytrých telefonech klesá.

Stane se dnes

  • Německý ministr financí Christian Lindner představí klíčové body připravovaného zákona o kompenzaci vysoké inflace.
  • Zveřejněn bude vývoj inflace v USA za měsíc červenec. Analytici očekávají, že inflace zůstane na červnové hodnotě 9,1 procenta nebo mírně klesne.
  • Očekávají se personální změny v japonské vládě kvůli spojování vládní Liberálně demokratické strany s Církví sjednocení, o níž se mluví v souvislosti s vraždou expremiéra Šinzóa Abeho.
  • V Maďarsku začíná hudební festival Sziget. Loňský i předloňský ročník byl zrušen kvůli pandemii covidu-19. Končí 15. srpna.