Úvod > Výlety > Zamilovaná místa týmu CzechTourismu > Letní Český Krumlov aktivně i relaxačně

Letní Český Krumlov aktivně i relaxačně

Perlu nejen Jihočeského kraje, ale celé země snad každý z nás aspoň jednou navštívil. Věděli jste však, že se v Českém Krumlově dá kromě památek vyrazit i za kulturou nebo kde si dát čerstvé ryby? To a mnohem více prozradil ve svém tipu na víkend ředitel CzechTourism Jan Herget, který o tomto městě říká, že je jedno z nejkrásnějších na světě.
Český Krumlov je jedno z mých srdcových míst, kam se pravidelně a nesmírně rád vracím. Abych vám ukázal, že jihočeský skvost nemusí však být pouhou jednodenní zastávkou, ale skvělou dovolenou, rád se podělím o své osobní tipy a zážitky. Připravil jsem vždy tři pro každou sekci pobytu – kam v městě vyrazit za kulturou, kam za sportem, kde se najíst a ubytovat.
 

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

Každé léto můžete návštěvu Českého Krumlova spojit s festivalem, který má již  více než třicetiletou tradici. Zaměřuje se především na zážitek z vážné hudby v kombinaci se zasazením do prostředí  historických památek města. V rámci programu můžete vidět večerní koncerty pod širým nebem v Pivovarské zahradě, komornější koncerty v Zámecké jízdárně nebo si také nově poslechnout electro jazz, zajít do letního kina nebo zacvičit v Klášterní zahradě.

Otáčivé hlediště v Zámecké zahradě
Kdo tíhne spíš k divadlu než k hudbě, si určitě přijde na své v rámci letních divadelních představení v Zámecké zahradě. Zážitek z inscenace si užijete opravdu na maximum díky hledišti, které se otáčí za scénou i s vaším sedadlem. Já jsem měl možnost zhlédnout Muže dvojhvězdy od Petra Formana a odcházel jsem nadšený!

Egon Schiele Art Centrum
A pokud vás nejvíc zajímá výtvarné umění, zastavte se v muzeu a galerii věnované životu a dílu rakouského malíře Egona Schieleho – žákovi snad ještě věhlasnějšího Gustava Klimta. V art centru také naleznete v rámci stálé expozice současné a klasické umění nebo ateliéry pro studijní a pracovní pobyty mladých umělců.

Rafty
Sjíždění Vltavy a projíždění pohádkovým Krumlovem je již tradičně největším sportovním lákadlem. Z toho důvodu je v okolí města několik kempů a půjčoven raftů, kde vodáci dostanou kompletní servis pro svá dobrodružství. Z vlastní zkušenosti bych doporučil, vydat se na Vltavu kdykoli jindy než o červencových svátcích, kdy se na přejezdech jednotlivých jezů stojí fronty.

Lezení
Co se týče lezení po skalách, mají v Krumlově novinku – jednoduchou ferátu na Havrance, kterou postavila mezinárodně certifikovaná horská průvodkyně UIMLA Hana Benešová, která zároveň nabízí komplexní lezecké kurzy nebo půjčení horolezeckých setů. Nedaleko Českého Krumlova v obci Přísečná si můžete zajet na Domoradické skály, kde se dá lézt i běžným způsobem nebo v okolí Hluboké na feratovou trasu se třemi cestami vedoucími nad Vltavou.

Kola
Přímo ve městě se nedávno otevřela cyklostezka vedoucí i přes podzámčí a brzy by se měla napojit na úsek, který povede směrem ke Zlaté Koruně. Okolí Krumlova je bohaté na cyklostezky a myslím, že si vybere opravdu každý. Velmi zajímavá je třeba UNESCO trasa, která propojuje Český Krumlov s Holašovicemi nebo Krumlovský okruh, který vede až ke hradu Rožmberk.

Penzion Na Ostrově
Poprvé v životě jsem se ubytoval v apartmánu s výhledem na všechny světové strany. Což v praxi Českého Krumlova znamená na zámek, na město i na řeku. V těsné pěší blízkosti se nachází parkoviště P1 a P7 a penzion je velmi příjemný.

Monastery Garden
Lidovým úslovím „něco za něco“ by se dal popsat pobyt v Monastery Garden – nádherný, avšak za nadstandardní ceny. Samostatně stojící vana nebo středověká studna uprostřed pokoje je ovšem luxus, který si každý přeje někdy vyzkoušet.

Zámecká apartmá
Přímo u krumlovského zámku v samém srdci města stojí hned tři středověké domy nabízející kvalitní ubytování: U trumpetisty, U tří havranů a U kominíka. Sem vyrážíme, pokud Krumlov navštěvujeme s dětmi.

Restaurace Travel Hostel
Přiznám se, že mi dělá čím dál větší problém, zvyknout si na krumlovské ceny v pohostinství. Z toho důvodu jsem se snažil najít místo s rozumným poměrem cena – výkon, až jsem ho objevil v restauraci Travel Hostel, kde dostanete obědové menu za 155 Kč. Vaří zde poctivou českou kuchyni a můžete se najíst v budově středověkého domu či na venkovní terase.

Restaurace Zdroj
Na čerstvé ryby doporučuju zajít na Ostrov, přímo na břehu Vltavy. Najdete zde přímý výhled na zámek a lahodné místní speciality v podobě kaprů, pstruhů nebo candátů, které se lokálně loví a ihned připravují.

Pizzerie Nonna Gina a zmrzlinárna Monnalisa
Český Krumlov si natolik zamilovali dva Italové, že se zde trvale usadili a založili vlastní podniky. Jeden s pravou italskou zmrzlinou v Hradební ulici – Gelateria Monnalisa a druhý s výbornou pizzou v Klášterní ulici – Nonna Gina. Obě stojí za to navštívit!